Projek kereta nasional ketiga berpotensi dikuasakan sepenuhnya oleh gas petroleum cecair (LPG), sekiranya ada syarikat tempatan yang merintis jalannya. New Straits Times melaporkan Astana City Group sedang mencari jalan ke arah itu, untuk membawakan teknologi penggunaan LPG bagi projek berkenaan.

Menurut Pengarah Urusan Astana City Nik Mohd Fareez Nik Ahmad Azman, syarikatnya telah mengemukakan kertas cadangan untuk projek berkenaan kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi rakan kongsi dari Thailand, Pap Econ. Di antara manfaat LPG adalah keupayaannya untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 20% berbanding petrol, katanya. “Sebagai contoh, kita lihat Jepun. Kerajaan mereka telah mewajibkan teksi untuk menggunakan LPG. Ini kerana kosnya lebih efektif dan mengurangkan pencemaran alam sekitar,”katanya.

Prototaip bagi kereta nasional ketiga dijangka akan didedahkan pada suku pertama tahun ini, dan pelan jangka masa panjang Astana City Group adalah termasuk membina stesen pengisian LPG di seluruh negara, selain dapat membuka lebih banyak peluang ekonomi kepada penduduk tempatan, ujarnya.

Syarikat terbabit juga telah memohon kepada kerajaan untuk membangunkan stesen LPG yang dimaksudkan itu dan kini sedang menantikan maklumbalas. Nik Mohd Fareez turut berkata, “Jika kerajaan bersetuju dengan permohonan kami, kami merancang untuk bekerjasama dengan MARA dan Petronas dari segi perolehan tenaga kerja dan pelancaran stesen berkenaan.”

Minggu lalu, Kementerian Pembangunan Usahawan berkata, kerajaan telah meluluskan sejumlah RM20 juta sebagai dana R&D, ini termasuklah bagi membangunkan prototaip kereta nasional ketiga ini.