Dua hari lepas, Kementerian Pembangunan Usahawan (MED) mengumumkan pemberian dana bernilai hampir RM20 juta untuk membangunkan prototaip kereta nasional ketiga. Walau bagaimana pun, semalam, menterinya Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof berkata, dana berkenaan adalah peruntukan bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan R&D sedia ada untuk Kementerian Pembangunan Usahawan, hanya sebahagian yang akan digunakan bagi pembangunan prototaip kereta nasional ketiga.

Menurutnya lagi, kementerian itu mempunyai geran untuk R&D dan beliau telah mengetengahkan pandangan kepada jemaah menteri supaya sebahagian daripada dana tersebut digunakan bagi mewujudkan prototaip kereta nasional, laporan Bernama.

Redzuan juga berkata kos penyediaan prototaip kereta nasional, yang akan dibangunkan oleh vendor yang bakal diputuskan kelak, adalah lebih rendah daripada jumlah itu.

“Dana R&D yang dimiliki kementerian dianggarkan berjumlah RM20 juta, dan kita tidak gunakan kesemuanya untuk hasilkan prototaip kerana kita akui kos bagi bangunkan prototaip adalah lebih rendah daripada itu,” katanya mengulas pandangan sesetengah pihak yang mempertikaikan tindakan kementerian menggunakan wang kerajaan bagi menjayakan projek kereta nasional itu.

Katanya, pengkritik projek ke­reta nasional tersebut tidak memahami perkara atau kebaikan tersirat di sebalik idea tersebut.

Perkara tersirat yang tidak diberi perhatian ialah kewujudan projek kereta nasional itu boleh menjadi pemangkin kepada ramai usahawan automotif dan mereka yang terlibat dalam internet of thing, robotik, perisian serta aeroangkasa untuk turut sama memperoleh peluang ekonomi.