Prototaip kereta nasional terbaru ditunjuk tahun depan

Prototaip kereta nasional terbaru ditunjuk tahun depan

Menurut Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali, prototaip bagi projek kereta nasional terbaru dijangka akan diperkenalkan seawal tahun hadapan. Bernama melaporkan, perkara itu telah dibincangkan oleh Azmin ketika mesyuarat Majlis Pembangunan Nasional yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad baru-baru ini, dan memaklumkan “kami akan tunjukkan model prototaip dengan khalayak umum paling awal tahun depan.”

Beliau menambah, untuk menjadikan aspirasi kerajaan untuk menghasilkan kereta nasional baru itu satu kenyataan, kerajaan memberi tumpuan terhadap memajukan daya saing kejuruteraan tempatan dan memwujudkan ekosistem baru yang lebih inovatif dan mesra teknologi. Dengan harapan, usaha itu dapat merancakkan semula industri automotif negara dan membantu industri alat ganti dan komponen yang memacu perusahaan kecil dan sederhana untuk tumbuh lebih pesat.

Kereta nasional baru ini sudah menjadi buah mulut orang ramai sejak pertama kali disuarakan oleh Tun M pada Jun lalu, dengan menyifatkan industri automotif akan menjadi pemangkin kepada sektor-sektor lain ekonomi, terutama kejuruteraan.

Oktober lalu, Menteri Pembangunan Usahawan memaklumkan projek berkenaan akan dapat mewujudkan lebih daripada 500 pembekal dan vendor automotif baru serta lebih daripada 100 usahawan baru sebagai kesan kepada pembentukan syarikat atau jenama baru ini.

Sebelum ini, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) mendedahkan telah menerima lebih daripada 20 kertas cadangan dari sektor swasta untuk projek berkenaan, yang menurut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menekankan, ia tidak akan menggunakan dana awam. Nama bagi kereta nasional baru ini akan diumumkan hujung tahun nanti, dan dijangka akan merangkumi teknologi semi-autonomous.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required