Khas untuk penumpang Keretapi Tanah Melayu (KTM) Komuter warga Malaysia, KTM Berhad bakal menawarkan menikmati diskaun tambang sebanyak 20% mulai 1 April ini, seperti yang diumumkan oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook.

Menurut Loke, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat kabinet semalam susulan cadangan kementerian itu pada mesyuarat Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara minggu lepas bagi meringankan kos sara hidup pengguna komuter, Bernama

“Inisiatif itu akan memanfaatkan kira-kira 94,000 penumpang setiap hari di lima jajaran iaitu Padang Rengas-Butterworth, Butterworth-Padang Besar, Port Klang-Tanjung Malim, Seremban-Batu Caves, dan Sungai Gadut-Tampin. Bagi warganegara Malaysia yang menggunakan sistem transaksasi tanpa wang pula di stesen-stesen komuter, mereka sudahpun menikmati diskaun 20% dan akan mendapat tambahan 20% yang diputuskan ini. Jadi mereka mendapat diskaun sehingga 40%.

“Ini sudah tentu dapat memberi manfaat kepada penumpang yang menggunakan komuter secara harian. Ini adalah inisiatif kerajaan memandangkan faktor kos pengangkutan merupakan faktor ketiga tertinggi yang menyumbang kepada kos sara hidup,” kata Loke Pada pemberita semalam.

Walau bagaimana pun, katanya lagi, pemberian diskaun itu dijangka menyebabkan pengurangan hasil sebanyak RM43 juta setahun kepada Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan ini akan ditampung oleh Perbadanan Aset Keretapi (RAC). Di mana inisiatif itu akan disemak semula setiap tahun.

Loke berkata inisiatif pemberian diskaun itu diharapkan dapat meningkatkan jumlah penumpang KTM Komuter antara 120,000 ke 130,000 pengguna.

“Tujuan beri diskaun ini antara lain untuk ‘boost ridership’. Sejak kebelakangan ini, jumlah pengguna menggunakan komuter telah berkurangan disebabkan oleh projek menaik taraf landasan keretapi yang telah menyebabkan kekerapan tren di stesen-stesen telah berkurangan. Kalau dulu kena tunggu 20 minit, sekarang kena tunggu 40 minit. Ramai orang merungut kerana tren lambat,” katanya.