Lagi berita mengenai pengambilalihan konsesi tol di empat lebuhraya kendalian Gamuda yang dilaporkan sebelum ini. Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula menjelaskan, jika perkara ini (pengambilalihan konsesi tol) di tempat lain dilaksanakan, ia harus mengikut kemampuan kerajaan.

Katanya lagi, rundingan dengan Gamuda Berhad untuk mengambil alih konsesi empat lebuh raya di Lembah Klang merupakan langkah pertama dilakukan kerajaan bagi menunaikan manifesto pada pilihan raya umum lalu, laporan Bernama.

“Sejak mengambil alih kerajaan, Pakatan Harapan telah berfikir tentang kaedah untuk menunaikan janji (kepada rakyat). (Walau bagaimana pun) kita tumpukan kepada yang mampu kita lakukan iaitu lebuh raya yang berada di Kuala Lumpur tetapi kita akan perluaskan di tol tempat-tempat lain. Kita buat ikut kemampuan kita,” katanya pada pemberita semalam.

Mengulas mengenai rundingan dengan Gamuda Berhad, Dr Mahathir berkata proses tersebut dilakukan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

“Kita bermula dengan beberapa tol sahaja kerana mengikut kemampuan kita… untuk membasmi atau menghentikan kutipan tol, kerajaan mesti beli jalan-jalan ini akan menyebabkan belanja yang besar kepada kerajaan,” katanya.

Mengulas kecaman yang diterima daripada segelintir rakyat mengenai janji menghapuskan tol ini pula, Tun Mahathir turut berkata, “Rakyat mesti faham, walau pun (rakyat) tidak bayar tol, kerajaan bayar tol daripada duit rakyat. Akhirnya rakyat yang membayar (tol) walau pun melalui kerajaan.

“Kerajaan kena beli lebuhraya, itu duit cukai yang dikutip daripada rakyat. Dan jalan mesti diperbaiki sepanjang masa, mesti dibelanja kerajaan, bukan syarikat. Ini bermakna sebahagian cukai kita kutip mesti digunakan untuk menyelenggara jalan. Bermakna kerajaan akan kekurangan wang untuk lain-lain-projek yang perlu.”

Beberapa hari lalu, Pejabat Perdana Menteri telah mengeluarkan kenyataan mengenai cadangan mengambil alih konsesi empat lebuh raya iaitu Lebuhraya Damansara Puchong (LDP), Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (SPRINT), Lebuhraya Shah Alam (KESAS) dan Terowong SMART. Di mana caj kesesakan (congestion charge) akan diperkenalkan dan pengguna lebuh raya akan hanya dikenakan caj yang sama dengan kadar tol sedia ada pada waktu puncak selama enam jam sehari.

Namun, pengguna lebuhraya bakal menikmati diskaun sebanyak 30% berbanding kadar tol sedia ada bagi penggunaan waktu biasa. Bagi waktu “off peak” iaitu antara jam 11 malam hingga 5 pagi pula, kadar tol akan dihapuskan sama sekali, bermakna penggunaan lebuh raya adalah percuma.