Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, telah mengesahkan peraturan e-hailing akan dipinda untuk membolehkan orang kurang upaya (OKU) mendapatkan lesen pemandu Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV), laporan Bernama.

Menurut beliau, kementeriannya telah mengadakan perbincangan dengan syarikat-syarikat e-hailing dan akan mempertimbangkan perkara itu.

“Mesej saya kepada komuniti OKU ialah mereka usah bimbang, kami sokong hak mereka untuk menjadi pemandu e-hailing agar mereka boleh mengusahakan mata pencarian sendiri. Tidak timbul isu tidak membenarkan mereka tetapi peraturan sedia ada perlu dipinda,” katanya kepada pemberita bagi mengulas kekeliruan sesetengah syarikat perkhidmatan e-hailing mengenai pendaftaran lesen PSV untuk OKU.

Pada November lalu, Anthony berkata, mulai Julai 2019, semua pemandu bagi perkhidmatan e-hailing perlu menduduki kursus dan memperoleh lesen PSV sama seperti yang diwajibkan ke atas pemandu teksi. Ini sebahagian langkah kerajaan untuk mengawal selia industri perkhidmatan e-hailing dan mewujudkan persekitaran yang sama rata seperti perkhidmatan teksi.