Jika semalam media melaporkan harga siling untuk petrol RON95 boleh dihapuskan apabila subsidi kerajaan, yang dijangka terhad kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH), berkuat kuasa. Namun hari ini, sekali lagi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, membuat kenyataan mengenai harga siling RON95. Beliau menegaskan pemansuhan had paras harga runcit bagi bahan api terbabit masih belum dimuktamadkan.

Memetik laporan Berita Harian, beliau berkata, seperti kenyataan asal beliau sebelum ini, Kabinet masih belum membuat sebarang keputusan akhir berkenaan penghapusan had paras harga bagi petrol RON95.

“Saya ingin tegaskan kepada rakyat bahawa penstabilan harga runcit minyak dan pelaksanaan subsidi bersasar adalah salah satu komitmen manifesto Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu, bukannya RM1.50 seliter bagi petrol RON95 seperti yang berlegar-legar di ruang media sosial. Penstabilan harga runcit minyak pun dilaksanakan dan kerajaan komited melaksanakan subsidi bersasar supaya hanya golongan yang layak dan memerlukan sahaja menerima subsidi petrol ini,” katanya.

Saifuddin turut berkata, kerajaan sentiasa mendengar dan terbuka untuk mendengar cadangan daripada rakyat berkenaan pelaksanaan subsidi bersasar ini agar niat dan objektif di sebalik dasar ini tercapai.