Kementerian Pengangkutan memaklumkan peraturan baharu mengenai cermin gelap akan diumumkan awal bulan depan. Perkara ini disahkan sendiri oleh timbalannya, Datuk Kamarudin Jaafar yang turut berkata dasar baharu yang hampir muktamad itu akan menekankan isu ketelusan dari segi proses permohonan disamping meningkatkan hasil kerajaan.

“Sejak Mei 2018, kerajaan Pakatan Harapan telah membekukan kelulusan permohonan baharu penggunaan cermin gelap kerana terdapat ketirisan dan kelemahan pada dasar yang sedia ada,” katanya ketika menggulung perbahasan titah diraja pada persidangan Dewan Negara bagi kementeriannya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Peraturan sedia ada yang diguna pakai ketika ini adalah di bawah Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) 1991 (pindaan 5 Februari 2016) iaitu cermin depan 70%, cermin sisi pemandu (50%) dan cermin sisi belakang dan cermin sisi belakang penumpang (30%).

Semalam kami melaporkan tentang tular di laman media sosial mengenai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang dikatakan mengeluarkan sijil kelulusan cermin gelap. Pada sijil berkenaan turut dicetak pengesahan pengeluaran sijil dibuat Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Shaharuddin Khalid berserta dengan tanda tangannya. Melalui teks yang turut tular bersama foto sijil berkenaan menyatakan permit berkenaan akan dikeluarkan mengikut nama pemohon selain ia perlu diperbaharui setiap tiga tahun.

Walau bagaimana pun, perkara ini telah dinafikan oleh JPJ yang turut membuat laporan polis terhadap pemilik akaun Facebook (FB) untuk tindakan susulan kerana ia merosakkan imej JPJ berkaitan integriti. Malah JPJ berharap pihak polis dapat menangkap dalang yang membuat berita palsu tersebut dan dalam masa yang sama menasihati orang ramai agar tidak mudah terpedaya mengenainya.