Toyota Avanza facelift 2019 kini rasmi di pasaran M’sia – 3 varian, harga bermula RM81k hingga RM88k

Toyota Avanza <em>facelift</em> 2019 kini rasmi di pasaran M’sia – 3 varian, harga bermula RM81k hingga RM88k

Berita baik untuk yang menunggu untuk membeli MPV tujuh-tempat duduk Toyota Avanza facelift 2019, UMW Toyota mengumumkan bahawa model berkenaan kini secara rasminya telah mula dijual pada pasaran tempatan. Ia ditawarkan dalam tiga varian, dan dijual pada harga atas jalan tanpa insuran bermula RM80,888 untuk versi asas 1.5E, RM83,888 untuk 1.5S, dan RM87,888 untuk versi tertinggi 1.5S+. Seperti model Toyota yang lain, Avanza ini turut menerima waranti selama lima tahun tanpa had perbatuan.

Kesemua varian berkenaan dijana oleh unit janakuasa yang sama pada Perodua Myvi dan Aruz serta Toyota Rush, iaitu enjin 2NR-VE empat-silinder 1.5 liter berkuasa 105 PS (103 hp) pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 136 Nm pada takat 4,200 rpm. Tiada kotak gear manual ditawarkan, di mana kuasa dihantar ke gandar belakang menerusi transmisi automatik empat-kelajuan konvensional.

Seperti diketahui, Avanza versi kemaskini ini menerima muka baharu yang seakan MPV mewah Toyota Vellfire. Kesemua varian didatangkan standard dengan lampu hadapan bi-LED, lampu kabus hadapan, antena sirip yu dan juga spoiler bumbung bersama lampu brek ketiga LED.

Toyota Avanza <em>facelift</em> 2019 kini rasmi di pasaran M’sia – 3 varian, harga bermula RM81k hingga RM88k

Versi paling asas 1.5E diberikan rim 15-inci kemasan perak, manakala model lebih tinggi 1.5S dan 1.5S+ diberikan rim yang sama tetapi dengan kemasan dua-tona bersama cermin sisi lipatan berkuasa, kemasan-kemasan badan krom gelap dan juga reflektor merah dipadankan pada pintu tailgate belakang. Pembeli boleh memilih Avanza 2019 ini dalam empat warna badan berbeza iaitu Hitam Metalik, Putih, Merah Mica Gelap Metalik dan Perak Mica Metalik.

Untuk bahagian dalaman pula, kesemua model hanya diberikan pendingin hawa manual (paparan digital) dan upholsteri fabrik tanpa pilihan balutan kulit pada mana-mana varian.

Model asas 1.5E menerima roda stereng urethane, papan meter analog dengan paparan informasi kecil dan pemain audio double-DIN disambungkan ke empat pembesar suara. Model pertengahan 1.5S pula masih diberikan pemain audio yang sama dengan tambahan dua pembesar suara serta butang kawalan audio pada stereng, papan meter dengan serlahan berwarna merah bersama paparan pelbagai info dan pembuka pintu kemasan krom.

Toyota Avanza <em>facelift</em> 2019 kini rasmi di pasaran M’sia – 3 varian, harga bermula RM81k hingga RM88k

Manakala untuk model tertinggi 1.5S+, ia menerima sistem infotaimen dengan skrin sesentuh Display Audio 6.75-inci yang turut menyokong aplikasi Apple CarPlay dan Android Auto, serta menampilkan fungsi arahan suara dan memberikan paparan kamera undur.

Toyota Avanza 2019 masih lagi hanya menawarkan dua-beg udara di hadapan, sistem brek ABS dan EBD serta cagak tempat duduk kanak-kanak Isofix pada tempat duduk baris kedua sebagai ciri keselamatan standard untuk semua model. Khas untuk model 1.5S+, ia turut hadir dengan pemantau titik buta dan amaran lintasan trafik belakang – kedua-duanya diperkenalkan buat pertama kali untuk Avanza.

Model tertinggi itu juga menerima dashcam digital (DVR) hadapan sebagai ciri standard. Hanya untuk varian ini juga, UMW Toyota menawarkan dua pilihan aksesori tambahan iaitu DVR belakang (RM350) dan juga monitor bumbung untuk kabin belakang (RM1,500).

Manakala untuk pembeli model 1.5E dan 1.5S, mereka ditawarkan untuk menaik taraf sistem hiburan dengan penggunaan skrin Display Audio seperti pada model 1.5S+ dengan bayaran tambahan RM2,350 serta pemasangan DVR hadapan dan belakang dengan harga RM1,240. UMW Toyota turut menawarkan pemasangan filem keselamatan dan penapis haba Toyota untuk kesemua varian pada harga RM2,120.

Toyota Avanza 1.5 S 2019

Toyota Avanza 1.5 E 2019

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 

Comments

  • mohammad bin ramli on Sep 12, 2019 at 5:32 pm

    nak apply loan kalau ada AKPK boleh mohon tak. kalau boleh ejas saya nak beli kereta avanza ni.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
 

Add a comment

required

required