Berkuatkuasa 31 Ogos ini, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) telah diberikan kepercayaan untuk mengendalikan perkhidmatan bas percuma Go KL menerusi anak syarikatnya, Rapid Bus Sdn Bhd dan pengendali perkhidmatan bas Rapid KL. Kontrak untuk tempoh satu tahun diberikan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang sebelum ini telah mengambil alih operasinya daripada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Menerusi kontrak tersebut, Rapid Bus mengendalikan enam laluan Go KL iaitu Laluan Hijau (Green Line) antara Suria KLCC dan Bukit Bintang, Laluan Ungu (Purple Line) antara Hab Pasar Seni dan Bukit Bintang, Laluan Biru (Blue Line) antara Hab Titiwangsa dan Bukit Bintang; Laluan Merah (Red Line) antara Hab Titiwangsa dan KL Sentral menerusi Dataran Merdeka, Laluan Jingga (Orange Line) antara Hab Titiwangsa dan MINDEF dan Laluan Merah Jambu antara LRT Universiti dan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Pantai Ria di Bangsar.

Sebelum ini Rapid KL hanya mengendalikan perkhidmatan Go KL untuk Laluan Ungu dan Hijau ketika perkhidmatan bas percuma itu mula diperkenalkan pada 1 September 2012. Kemudian ia mengambil alih Laluan Merah dan Biru pada 1 Mei 2014 sebelum diberikan kontrak mengendalikan Laluan Jingga pada 28 Februari lepas dan Laluan Merah Jambu pada 1 April 2019.

“Prasarana ingin merakamkan penghargaan kepada DBKL atas kepercayaan yang diberikan kepada kami khususnya Rapid Bus untuk terus menyediakan perkhidmatan kepada rakyat dan mengendalikan enam laluan yang penting untuk meningkatkan mobiliti di kawasan Lembah Klang khususnya di pusat bandaraya Kuala Lumpur itu sendiri.

“Ini adalah satu pengiktirafan yang tinggi untuk Prasarana khususnya Rapid Bus. Kami akan terus memberikan perkhidmatan yang sebaik mungkin kepada para pelanggan selaras dengan misi kami untuk menyediakan perkhidmatan berkelas dunia untuk rakyat Malaysia,” kata Ketua Pegawai Operasi Kumpulan (Operasi), Muhammad Nizam Alias dalam satu kenyataan hari ini.

Selain GO KL, Rapid Bus turut mengendalikan perkhidmatan bas percuma Petaling Jaya City Bus dan perkhidmatan bas SMART Selangor.