Audi telah memperkenalkan SUV gaya-coupe baharu yang mampu menyaingi BMW X4 dan Mercedes-Benz GLC Coupe, diberi nama Q3 Sportback baharu. Mengadaptasikan nama plat “Sportback”, Audi berkata ia merujuk pada garisan bumbung yang rendah dan windscreen belakang yang landai, menampakkannya lebih panjang berbanding Q3 biasa. Ia juga didatangkan dengan bampar belakang baharu dengan varian S menerima corong udara palsu yang besar dan juga kemasan ala diffuser untuk imej yang lebih dinamik.

Selain itu, seperti Q3 biasa, ciri lain masih sama termasuk bahagian hadapan yang menyerlah dengan lampu utama dan lampu belakang berbentuk-L, gril “bingkai tunggal” oktagon (kini standard dengan elemen hitam di sekelilingnya), “quattro blister” di kesemua empat gerbang roda dan juga lapisan warna kontras pada bahagian badannya.

Walaupun ketinggiannya kurang tiga sentimeter dari bahagian bumbung (keseluruhan ketinggian menjadi 1.56 meter), Audi berkata Sportback ini masih menawarkan “dalaman yang boleh berubah-ubah dan besar”, Tempat duduk belakang yang boleh dikonfigurasikan pada nisbah 40:20:40, dan kapasiti ruang but di belakang boleh dipertingkatkan dari 530 liter ke 1,400 liter apabila tempat duduk barisan kedua dibaringkan.

Sportback juga diberikan kemasan Alcantara untuk papan pemuka dan perehat tangan, lain-lain masih sama dengan dalaman Q3. Ini termasuklah rekaan yang linear dengan banyak kemasan metalik, skrin sesentuh tengah 10.1-inci yang disambungkan pada sistem infotainmen MMI terkini dan juga paparan 10.25-inci untuk kluster insterumen.

Pakej MMI navigation plus menambah paparan kokpit maya Audi 12.3-inci, sementara Audi virtual cockpit plus ditawarkan sebagai pilihan, disambungkan dengan tema “dinamik” baharu. Lain-lain ciri dalam pakej ini termasuklah sambungan LTE Advanced, informasi trafik, halangan jalan, ruang parkir dan juga fasa lampu isyarat.

Lain-lain senarai pilihan termasuklah bantuan peribadi Amazon Alexa, navigasi berasaskan Google Earth, sambungan Apple CarPlay (kini tanpa wayar, sama seperti BMW), dan Android Auto, pengecas telefon pintar tanpa wayar Qi dan sistem bunyi premium Bang & Olufsen.

Di Jerman, Sportback didatangkan dengan empat sistem bantuan pemandu standard, termasuk pra pengesan hadapan (brek kecemasan sendiri), asas pra pengesan, amaran ketibaan lorong dan amaran penukaran lorong. Selain itu, ia turut didatangkan dengan bantuan kelajuan adaptif dengan bantuan brek dan stereng, sistem kamera 360-darjah, bantuan trafik lintasan belakang dan bantuan parkir.

Barisan enjin terhad pada unit 2.0 liter pengecas turbo dengan 230 hp untuk model petrol 45 TFSI quattro dan 150 hp untuk model diesel 35 TDI – kedua-duanya dilengkapi dengan transmisi dwi-klac S tronic. Versi manual dan pacuan semua-roda untuk diesel akan tiba kemudian, yang bakal menjadi penjana kuasa yang paling berkuasa. Ia turut ditawarkan dengan sistem hibrid sederhana 48-voltan yang didakwa mampu memberikan penjimatan bahan api sehingga 0.4 liter per 100 km.

Semua model Sportback juga dilengkapi dengan suspensi sport dan stereng “progresif”, dengan peredam adaptif dan juga kawalan menurun bukit sebagai pilihan. Sistem pilihan pemanduan Audi kini ditawarkan dengan mod “offroad” dengan mengadaptasikannya pada ketetapan enjin, transmisi, suspensi dan stereng untuk mmbolehkan pengendalian jentera lebih optimum di laluan yang bersifat offroad itu.