Trak pikap Isuzu D-Max generasi kedua sudah pun berada sekitar tujuh tahun dalam pasaran global, dan kini nampaknya model generasi baharu sedang dibangunkan oleh Isuzu bagi menggantikan model sedia ada. Unit prototaip awalan D-Max generasi ketiga ini dijumpai oleh jurugambar pengintip kami, dilihat sedang diuji di Eropah.

Dengan hampir keseluruhan badannya dilitupi pelekat penyamaran, prototaip D-Max berkenaan nampak seakan masih menggunakan lampu hadapan dan belakang model generasi kedua, tetapi bampar hadapannya mungkin diberikan unit yang berbeza.

Model tersebut dikhabarkan akan terus dijana enjin turbodiesel RZ4E-TC 1.9 liter empat-silinder bagi pasaran Eropah, manakala pasaran lain juga dijangka akan mengekalkan pilihan enjin 4JJ1-TCX 3.0 liter empat silinder turbodiesel yang diberikan sistem pengecas turbo geometri bervariasi (VGT).

Enjin 1.9 liter tersebut sudah pun diperkenalkan pada D-Max facelift 2015 sehingga sekarang, menghasilkan 150 hp/350 Nm dan dipadankan sama ada dengan kotak gear enam-kelajuan manual atau enam-kelajuan automatik. Manakala enjin 3.0 liter pula sememangnya telah muncul dari awal dengan bekalan kuasa 177 hp/380 Nm, dipadankan dengan pilihan transmisi sama da lima-kelajuan manual atau enam-kelajuan automatik.

Model generasi baharu ini kelak dijangka akan menerima sistem-sistem keselamatan dan bantuan pemanduan lebih baik. Buat masa sekarang, D-Max pasaran Malaysia sudahpun dilengkapkan dengan dua-beg udara, sistem ABS, EBD bersama BA, kawalan kestabilan elektronik, bantuan mula mendaki dan cagak tempat duduk kanak-kanak Isofix di belakang.

D-Max generasi ketiga ini juga akan menjdi asas kepada trak pikap Mazda BT-50, yang tidak lagi akan dibina bersama Ford Ranger untuk generasi seterusnya. Jadi, selepas ini Mazda BT-50 tidak akan lagi dihasilkan di kilang AutoAlliance Thailand (AAT) di Rayong, tetapi akan dipasang di fasiliti Isuzu Thailand.

Isuzu D-Max generasi ketiga ini dijangka akan membuat kemunculan sulungnya pada tahun 2020, dan akan diikuti Mazda BT-50 selepas itu.