Sistem Bidaan Nombor Pendaftaran Kenderaan Dalam Talian (JPJeBid) telah diperluaskan di Perak pula mulai 19 September ini. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri berkenaan telah mengumumkan, bidaan tempahan bagi nombor pendaftaran kenderaan siri ‘ALL’ kepada orang awam akan dibuka mulai tarikh tersebut sehinggalah 23 September 2019.

Menurut Pengarahnya Severinus Tukah, pihaknya mensasarkan bidaan keseluruhan bagi siri ‘ALL’ melebihi RM1 juta, berdasarkan sambutan pada siri nombor pendaftaran yang lepas yang dibida secara manual iaitu ‘AKU’ yang mengutip RM3.1 juta dan merupakan kutipan tertinggi bagi JPJ Perak setakat ini. Selain itu, nilai bidaan dan jualan bagi siri ‘ALA’ pula merekodkan RM1.6 juta, diikuti ‘ALE’ sebanyak RM1.1 juta.

“Terdapat empat kategori harga tempahan yang ditawarkan kepada orang ramai iaitu nombor bernilai utama berharga minimum RM20,000, manakala bagi kategori nombor menarik bernilai minimum RM3,000. Selain itu, harga minimum RM800 dikenakan bagi mereka yang ingin menempah nombor pendaftaran siri kategori nombor popular dan harga minima RM300 bagi nombor biasa,” katanya seperti dilaporkan BERNAMA.

Severinus berkata bidaan selama lima hari itu dibuka bermula bermula 12 tengah malam pada Khamis ini sehingga 11.59 malam pada hari terakhir dan kaedah pembayaran JPJebid adalah menggunakan kad kredit serta kad debit tempatan sahaja. Orang ramai yang berminat membida nombor yang diminati dengan bayaran Fi Perkhidmatan sebanyak RM10 boleh mengakses sistem secara dalam talian menggunakan aplikasi JPJebid.

JPJeBid telah pun dilancarkan sebagai sistem bidaan plat nombor kenderaan secara dalam talian bermula 15 April lalu, dengan projek perintisnya bermula dengan siri plat FC. Kemudian, ia telah dilaksanakan di beberapa negeri termasuk Kuala Lumpur, Kedah, Pulau Pinang, Sarawak, Johor dan Pahang.

Kami sendiri telah mencuba JPJeBid dan SILA BACA DI SINI untuk mengetahui pengalaman dan pendapat kami mengenai sistem tersebut.