Sempena dengan acara larian KL Standard Chartered Marathon 2019 yang bermula dan berakhir di Dataran Merdeka pada hujung minggu ini, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim telah mengumumkan sebanyak 28 jalan di sekitar ibu kota akan ditutup atau dilencongkan .

Penutupan jalan secara berperingkat akan bermula 2.45 pagi hingga 11.30 pagi pada kedua-dua hari berkenaan. Antara jalan yang terlibat adalah Jalan Raja (Dataran Merdeka), Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Sultan Ismail, Jalan Ampang, Jalan P. Ramlee, Jalan Raja Chulan, Jalan Bukit Bintang, Jalan Tun Abdul Razak, Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur dan Lebuhraya Duta-Ulu Klang.

Selain itu, ia turut melibatkan Jalan Kuching (dari Selayang), Jalan Tuanku Abdul Halim (Duta), Jalan Raja Muda Abdul Aziz (Hospital Kuala Lumpur), Jalan Raja Abdullah (Kampung Baru), Jalan Langgak Tunku, Jalan Dang Wangi, Jalan Tunku, Jalan Tun Ismail, Jalan Dato Onn, Jalan Sultan Salahuddin, Jalan Parlimen, Jalan Damansara, Lebuhraya Sultan Iskandar, Jalan Kinabalu, Bulatan Sultan Hishamudin, Jalan Cendrawasih, Jalan Kampung Pandan dan Jalan Pahang.

Justeru, pengguna jalan raya dinasihatkan untuk menggunakan pengangkutan awam untuk ke pusat bandar. Jika ada yang memandu kenderaan, harap dapat mengikuti arahan daripada pihak berkuasa yang bertugas.