Mazda 3 2019 mungkin menjadi model paling menarik untuk diperhatikan setakat ini, bagi kereta dalam segmen C. Ia menjadi taruhan terbaru yang mengiri Honda Civic dan Toyota Altis dalam persaingan segmen berkenaan; atau mungkin boleh ditambah juga Volkswagen Golf dalam senarai ini.

Menarik bagi Mazda 3 ialah model ini turut ditawarkan dengan pilihan enjin 1.5L yang tiada sebelum ini – sebagai penawaran paling asas bagi model sedan serta hatchback yang ada. Banyak keraguan atau pertanyaan yang timbul berkaitan hal ini. Jadi, dalam video ini, kami pertemukan kedua-duanya dalam satu sesi pandu uji untuk mengetahui apa perbezaan (jika ada) antara mereka. Tonton video ini untuk mengetahui pandangan kami terhadap Mazda 3 2019.

Selebihnya adalah seperti apa yang telah kita sedia maklum ketika pelancarannya. Bagi model 1.5 liter, ia menggunakan enjin empat-silinder tanpa turbo SkyActiv-G yang menghasilkan 114 hp dan tork maksima 150 Nm. Manakala model 2.0 liter pula dikuasakan oleh enjin empat-silinder tanpa turbo SkyActiv-G, dengan janaan 162 hp dan tork maksimum 210 Nm.

Kedua-dua enjin ini digandingkan dengan kotak gear automatik enam-kelajuan SkyActiv-Drive pacuan roda hadapan. Malah semua model juga dilengkapi dengan G-Vectoring Control (GVC). Untuk paling varian asas 1.5 liter, ia menawarkan bagi versi sedan dan hatchback, dengan harga atas jalan RM139,620 tanpa insurans. Ia dilengkapi dengan lampu utama projektor LED dengan lampu nyalaan siang jenis-mentol, lampu belakang LED dan roda aloi 16-inci.

Kabin dalamannya pula dilengkapi pendingin hawa zon-tunggal manual, paparan kluster instrumen digital TFT-LCD tujuh-inci, paparan tengah 8.8-inci yang disambung pada sistem infotainmen Mazda Connect dengan lapan pembesar suara, kemasan tempat duduk fabrik, head-up display, papan pemuka dan panel dalaman pintu dengan kemasan sentuhan lembut dan juga tempat duduk hadapan larasan manual. Selamat menonton! Dan jangan lupa kongsikan pandangan anda.