Baru-baru ini kecoh mengenai kebocoran nombor akaun bank penerima Program Subsidi Petrol (PSP) yang terdedah di portal rasmi PSP membuatkan golongan penerima terbabit panik seketika. Walau bagaimana pun, tindakan pantas yang diambil oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) berjaya menyelesaikan masalah ini dalam waktu yang singkat sebaik sahaja laporan diterima.

Menurut Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, langkah pembetulan telah dilakukan ke atas portal tersebut oleh pasukan kementerian yang bertanggungjawab dalam masa beberapa jam selepas masalah itu dilaporkan.

“Masalah itu berlaku dalam tempoh yang tidak panjang dan ia telah segera diperbaiki dan sistem itu berjaya dilindungi serta keselamatan data penerima adalah terjamin,” katanya menerusi laporan oleh Bernama.

Tambahnya lagi, lebih 1.6 juta hits diterima dalam masa tiga hari sejak portal tersebut dilancarkan. “Untuk tiga hari pertama sehingga 17 Oktober, sebanyak lebih 218,000 permohonan PSP yang layak dan dikemas kini dicatatkan oleh portal terbabit. Melalui jumlah tersebut menunjukkan bahawa kepentingan portal PSP untuk memastikan golongan yang layak berada dalam senarai menerima bantuan bersasar berkenaan.

“Fokus kementerian sekarang adalah memastikan agar tiada yang tercicir, jadi kita mengajak rakyat untuk semak di portal dan semua talian KPDNHEP bagi mengemas kini maklumat mereka,” katanya.