Nampaknya al-kisah kereta terbang bukan sahaja jadi bualan di kalangan rakyat biasa, malahan ia turut menjadi ‘bahan jenaka’ dan sindiran di kalangan Ahli Parlimen sendiri.

Berita Harian melaporkan beberapa Ahli Yang Berhormat menimbulkan isu ini termasuklah menganggapnya sebagai dron, bukannya kereta terbang, seperti yang dinyatakan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke.

Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof yang dilihat ‘memperjuangkan’ projek kereta terbang ini dari awal menjelaskan, “Kekeliruan berikutan percanggahan pendapat mengenai takrifan kereta terbang bukan isu besar yang harus dipanjangkan. Panggillah apa pun. Dron, kereta terbang, vektor atau kereta aeroangkasa, semuanya berbalik kepada mobiliti udara, iaitu sebahagian daripada teras strategik DKN 2030.

“Masyarakat seluruh dunia tidak menggelarkan dron, mereka panggil ‘flying dummy’ atau AUV (kenderaan tanpa pemandu), justeru kita kena jadi pendengar baik untuk memahami fungsi seluruh industri,” ujarnya bagi menjawab soalan yang dikemukakan oleh Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) di Dewan Rakyat hari ini.

Malah Tajuddin juga mendesak perincian mengenai kesahihan dakwaan kerajaan menyalurkan AS$30 juta bagi membangunkan ‘kereta terbang’.

“Tidak betul. Kosong (dana diberikan kerajaan),” jawab Redzuan sambil menyifatkan spekulasi liar yang disebarkan kepada orang ramai itu amat tidak berasas.

Penjelasan itu dipercayai merujuk kepada kenyataan pemaju sistem pengangkutan udara tempatan, Aerodyne Group, yang mengumumkan satu pusingan pelaburan Siri B bernilai AS$30 juta (RM125.62 juta), diketengahkan pada 16 Oktober lalu.

Sambungnya lagi, “Saya ingin mendidik masyarakat, selain memberikan pendedahan mengenai Dasar Keusahawan Nasional (DKN) 2030. Antara teras strategik yang digariskan ialah pembangunan industri penerbangan, aeroangkasa dan pergerakan udara, termasuk hasrat membina prototaip pertama kereta terbang di Malaysia,” katanya.

Apa pun, kena tunggu esok untuk tahu sejauh mana keupayaan ‘kereta terbang’ Ehang 216 tersebut berfungsi. Adakah ia memang kereta terbang atau pun dron berskala besar.