Setelah beberapa bulan menimbang tara kepentingan Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura, akhirnya kerajaan memutuskan untuk meneruskan projek terbabit. Walau bagaimana pun skalanya dijangka dikecilkan bagi mengurangkan kos pelaksanaannya.

“HSR akan diteruskan, tapi kita akan menentukan berapa kelajuan yang perlu (bagi kereta api itu). Ia tidak semestinya 400 kilometer (km) sejam, jika 400 km sejam, ia akan mungkin sampai ke Alor Setar. Jadi, kita akan lihat apa yang sesuai untuk projek ini,” ujar Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Perdana Menteri menjelaskan, kerajaan mahu mengurangkan kos bagi projek berkenaan kerana ia menelan belanja yang besar.

“Justeru, mungkin kita perlu mengecilkan skalanya dan membuat sedikit pengubahsuaian bagi mengurangkan kos. Mungkin mengurangkan kelajuan yang akan menyumbang kepada pengurangan kos,” katanya.

Pada April lalu, Perdana Menteri berkata, HSR bukanlah projek yang ´benar-benar perlu´ bagi Malaysia buat masa ini memandangkan ia hanya menghubungkan Singapura dan Malaysia. Walau pun pada awal September 2018, Malaysia dan Singapura telah bersepakat untuk menangguhkan pembinaan projek keretapi laju HSR KL-Singapura, tanpa melibatkan sebarang bayaran pampasan. Ia akan disambung kembali selepas dua tahun, iaitu pada 31 Mei 2020.