Malaysia dan Singapura telah bersepakat untuk menangguhkan pembinaan projek keretapi laju HSR KL-Singapura, tanpa melibatkan sebarang bayaran pampasan. Ia akan disambung kembali selepas dua tahun, iaitu pada 31 Mei 2020, dan persetujuan ini dicapai dalam “semangat kejiranan” yang baik antara kedua-dua negara, lapor The Edge.

“Singapura telah bersetuju dengan cadangan kerajaan Malaysia untuk menangguhkan pelaksanaan projek ini sehingga keadaan ekonomi bertambah baik,” jelas Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali seperti dilaporkan oleh Channel NewsAsia.

Di dalam laporan berkenaan, sumber menyatakan bahawa Singapura memahami keadaan Malaysia yang ketika ini sedang menilai semula kedudukan kewangannya, dan pembinaan HSR ketika ini akan menjadi beban. Sebelum ini dilaporkan bahawa Malaysia akan dikenakan pampasan RM500 juta kepada Singapura sekiranya projek itu dibatalkan.

“Tiada pampasan yang perlu dibayar dalam tempoh penangguhan ini. Jika tamat tempoh berkenaan dan sekiranya projek itu dibatalkan, maka ketika itu kita perlu membayarnya. Kami ingin meneruskan projek ini kerana ia akan membawa banyak manfaat kepada kedua-dua negara. Bagaimanapun, dengan penangguhan ini kami akan berbincang tentang cara untuk mengurangkan kos yang terlibat,” jelas Azmin.

Dengan perkembangan ini, maka lebih jelaskan hala tuju berkaitan projek HSR ini. Ia akan ditangguh dengan persetujuan kedua-dua negara bagi tempoh dua tahun dan akan disambung semula selepas itu. Di awal pembentukan kerajaan Pakatan Harapan, Dr. Mahathir menyatakan bahawa projek HSR akan dibatalkan atas faktor kos yang telalu tinggi, sebelum memaklumkan semula tidak lama selepas itu bahawa ia hanya akan ditangguhkan buat sementara.