Semalam Proton mengumumkan beberapa berita positif untuk syarikat itu sepanjang 2019, termasuk kembali meraih keuntungan daripada jumlah jualan kenderaan yang meningkat. Dan bagi Perodua, itu satu perkembangan yang bagus; kebangkitan Proton adalah baik untuk industri automotif tempatan dan akan galakkan lebih banyak persaingan sihat.

Mengulas tentang perkara itu, Presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad mengalu-alukan persaingan itu. Ia juga membuatkan Perodua juga tidak akan duduk diam; misalnya, sasaran jualan untuk tahun 2020 telah ditetapkan dengan peningkatan 32% atau 132,000 unit.

“Bagi kami di Perodua, kami sukakan persaingan. Kami mengalu-alukan perkara itu, kerana ia akan menjadikan situasi kami lebih baik dan bersedia. Kami akan memerhatikan dan meniliti, dan mencari jalan yang membolehkan kami untuk bersaing, tentunya secara sihat, dan memastikan kami sentiasa di depan,” ujar beliau.

Selain itu, industri automotif tempatan juga berpeluang untuk mendapat lebih manfaat sekiranya situasi Proton bertambah kukuh. “Misalnya, Proton mengumumkan peningkatan sebanyak 30% bagi jumlah keluaran tahun ini. Berdasarkan itu, serta ramalan kami terhadap jumlah keseluruhan tahun ini iaitu 610,000, ia sesuatu yang sangat baik untuk industri,” tambah beliau.

“Bayangkan jika kita membeli daripada industri tempatan sejumlah RM6 bilion setahun, dan mereka meningkatkan jumlah kepada 130,000 unit, dan pembelian itu katakan 50% daripada jumlah pembelian kami, kita akan membeli dengan nilai antara RM9 bilion hingga RM10 bilion dari industri tempatan,” ujar beliau. Perodua mensasarkan untuk membeli sekitar RM6 bilion daripada vendor tempatan tahun ini, merekodkan 11.1% lebih tinggi berbanding tahun lalu.

Bagi Perodua, tahun ini bakal jadi lebih menarik, baik dari sudut saingan penawaran mahupun pilihan kepada pengguna. Walaupun belum diumumkan secara langsung, tetapi kita boleh jangkakan antaranya pengenalan SUV D55L yang diasaskan daripada Daihatsu Rocky akan dilancarkan tahun ini.

Petunjuk juga semakin jelas bahawa model berkenaan akan menggunakan enjin 1.0L turbo, dan turut datang dengan sistem pemanduan autonomous Tahap Dua. Semua ini menjadikan pasaran tempatan kita lebih menarik untuk diperhatikan sepanjang tahun 2020.