Pada bulan Disember tahun lepas, CEO Proton, Li Chunrong berkata syarikat pengeluar kereta itu akan kembali mencatat keuntungan pada tahun 2019. Perkara itu kini disahkan, dan beliau memberitahu kepada paultan.org semasa majlis makan tengahari Tahun Baru Cina semalam bahawa Proton kini sudah kembali bangkit, hasil daripada jualan domestik yang baik pada tahun 2019.

Walaupun begitu, Li tidak boleh mendedahkan sebarang angka tepat memandangkan Proton adalah sebahagian daripada DRB-Hicom, yang merupakan sebuah syarikat senarai awam. Jumlah spesifik hanya akan didedah apabila konglomerat tersebut menyiarkan angka tahunannya, iaitu tidak lama lagi memandangkan DRB-Hicom telah menukar tempoh tamat tahun kewangan dari 31 Mac ke 31 Disember.

Tahun 2019 memang adalah tahun yang baik bagi Proton. Sebelum ini syarikat itu telah mengumumkan ia menjual 100,821 buah kenderaan (domestik dan eksport) tahun lepas, dan merupakan peningkatan sebanyak 55.7% berbanding jumlah tahun 2018. Ini juga memberi Proton perkongsian pasaran sebanyak 16.7%, iaitu yang paling tinggi sejak tahun 2014. Jumlah sebenar akan dikeluarkan oleh MAA tidak lama lagi.

Untuk tahun 2020, sasaran jualan diletakkan minimum pada 132,000 unit, yang menjadikannya naik 32% lagi. Antara model yang akan mencatat permintaan tinggi adalah Saga facelift, serta dua model yang akan dilancarkan iaitu X70 CKD dan “Proton X50“. SUV yang lebih kecil daripada X70 ini akan masuk pasaran terus sebagai model pemasangan tempatan (CKD).

Li juga mendedahkan bahawa Proton meletakkan sasaran untuk mencatat jumlah jualan paling tinggi dalam lima segmen berbeza tahun ini. Walaupun tidak memberitahu segmen mana, Li ada mengatakan bahawa syarikat telah menjadi yang paling atas dalam beberapa segmen sepanjang tahun 2019. X70 telah menjadi pendahulu bagi “SUV segmen C premium” sejak awal tahun manakala Exora sekarang berada di atas dalam MPV segmen C.

Saga juga pernah menjadi pendahulu dalam kategori sedan segmen beberapa kali tahun lepas, dan ia akan terus bersaing dengan Perodua Bezza yang baru sahaja diberikan facelift tahun ini. Kami menjangkakan, dua lagi kategori mungkin adalah SUV segmen B melalui X50 dan sedan segmen B melalui Persona.