Selain dari mengumumkan bahawa Saga kini diproduksi dengan lebih laju dalam dua syif ketika majlis makan tengah hari sempena sambutan Tahun Baharu Cina tadi, CEO Proton Dr. Li Chunrong turut mengesahkan bahawa SUV segmen-B yang hangat diperkatakan, Proton X50 sah akan dilancarkan pada tahun ini.

Menurut Dr. Li, SUV berkenaan akan menjadi pelancaran kedua terbesar Proton untuk tahun ini, selepas X70 CKD yang dihasilkan di Tanjung Malim diperkenalkan nanti. Tidak seperti X70, model lebih kecil ini tidak mempunyai versi CBU China, sebaliknya akan terus dibuat dalam versi pemasangan tempatan.

Ini bermaksud, kilang Proton di Tanjung Malim akan menjadi satu-satunya kilang di dunia yang menghasilkan SUV SX11 dalam versi pemanduan sebelah kanan, manakala model pemanduan sebelah kiri Geely Binyue dan juga model pasaran Filipina Geely Coolray masih di hasilkan di China, bertepatan dengan pengumuman Geely bahawa Proton akan menjadi hab pengeluaran versi-versi pemanduan sebelah kanan.

Pelbagai unit ujian prototaip Proton X50 ini telah dilihat di atas jalan raya, dan terbaharu kira-kira dua minggu lalu, ia nampaknya sudah pun mengenakan gril signatur Infinite Weave Proton.

Kami jangkakan X50 akan menerima kelengkapan hampir sama dengan X70 termasuk bumbung panaromik, sistem pendingin hawa dua zon, tempat duduk pemandu kawalan berkuasa, sistem infotaimen “Hi Proton” yang dihasilkan dari Geely Key User Interface (GKUI) bersama skrin sesentuh bersaiz 10.25-inci.

Pasaran Malaysia mungkin akan menerima enjin 1.5 liter turbo berkuasa 174 hp/255 Nm digandingkan dengan kotak gear klac-berkembar automatik tujuh-kelajuan sama seperti X70 CKD kelak.

Di China, Geely Binyue turut ditawarkan dengan enjin 1.0L turbo tiga-silinder berkuasa 134 hp/205 Nm, dan juga sistem pemanduan autonomous tahap 2 – ciri-ciri ini masih lagi belum jelas sama ada akan turut diterapkan pada X50 di Malaysia nanti atau tidak.