Biar pun dua hari lalu, kerajaan telah mengumumkan individu yang mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan mula dikenakan kompaun sebanyak RM1,000, namun ternyata masih ramai yang memandang remeh penguatkuasaan ini.

Menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, kompaun tersebut mungkin rendah kerana masih ada yang ingkar perintah itu.

Justeru, beliau berkata kerajaan mungkin akan meminta Kementerian Kesihatan (KKM) untuk berbincang dengan pihak Jabatan Peguam Negara jika perlu untuk menaikkan lagi denda, kompaun atau tempoh penjara yang boleh dikenakan.

“Saya tidak tahu mengapa masih ramai ingkar PKP, tidak pasti. Kemungkinan juga kompaun RM1,000 itu terlalu rendah. Kalau kita lihat di luar negara, di Singapura misalnya mulai 17 April ini, hukuman pesalah pertama (PKP di Singapura) adalah 10,000 dolar Singapura, manakala kesalahan kedua 20,000 dolar Singapura,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Mengikut rekod yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN), sehingga semalam, sebanyak 392 kompaun PKP dikeluarkan, dengan 666 pesalah ditahan dan 263 daripadanya telah direman dan 11 lagi individu dibebaskan dengan jaminan.

Mereka yang ingkar PKP didakwa mengikut Peraturan 6 dan 11 (1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum enam bulan atau denda maksimum RM1,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.