Bagi penduduk di sekitar Tanjung Malim, Perak dan Hulu Bernam, Selangor, Ibu Pejabat Polis Daerah Muallim telah memaklumkan jalan alternatif yang menghubungkan kedua-dua daerah berkenaan telah ditutup sepenuhnya kepada lalu lintas mulai 3 April lalu.

Menurut Ketua IPD Muallim Supt Sulizmie Affendy Sulaiman, penutupan jalan di sempadan Perak dan Selangor itu bagi mengehadkan dan mengawal pergerakan orang ramai selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membendung penularan wabak COVID-19.

“Ia adalah jalan alternatif, namun Jalan Persekutuan Taman Universiti/Hulu Bernam bagi laluan sempadan Perak dan Selangor masih dibuka,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Manakala mulai hari ini (13 April), Ibu Pejabat Polis Daerah Hilir Perak telah menutup empat laluan ke pekan Teluk Intan bagi tujuan yang sama.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak ACP Mohd Marzukhi Mohd Mokhtar berkata laluan terlibat adalah Jalan Pintas Lembaga Hasil Dalam Negeri Hilir Perak, Jalan Jawa, Jalan Sultan Abdullah ke Jalan Padang Tembak (susur kiri) menghala ke Bazar Nanas dan Jalan Maharajalela mulai lampu isyarat persimpangan Hotel Grand Court.

Katanya beberapa laluan alternatif boleh digunakan untuk pergi dan balik ke pekan Teluk Intan antaranya Jalan Changkat Jong menghala ke Jalan Sekolah/Jalan Bandar.