Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB), syarikat yang mengendalikan Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (JSAHMS), atau turut dikenali sebagai Jambatan Kedua Pulau Pinang telah memaklumkan beberapa laluan menghala ke jambatan berkenaan terus ditutup sepanjang penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa ketiga hingga 28 April ini.

Laluan yang ditutup ialah Batu Maung Ramp 4 (BMR4) iaitu susur dari George Town ke JSAHMS, Bandar Cassia Ramp 7 (BCR7) iaitu susur masuk dari Batu Kawan Industrial Park (BKIP) ke JSAHMS dan Plaza A di Plaza Tol Bandar Cassia.

Menurut JKSB, walau bagaimana pun terdapat laluan alternatif untuk pengguna dari arah George Town yang ingin ke Batu Kawan melalui JSAHMS, bolehlah membuat pusingan U di Batu Maung sebelum memasuki JSAHMS. Manakala pengguna dari BKIP yang ingin ke Batu Maung melalui JSAHMS, perlu membuat pusingan U di Bandar Cassia sebelum memasuki JSAHMS.

Bagi pengguna yang ingin ke Batu Maung atau George Town melalui JSAHMS, perlukan menggunakan laluan Plaza B Tol Bandar Cassia.

Syarikat tersebut turut memaklumkan, tiada transaksi tunai dan jualan kad Touch n Go (TNG) di mana-mana plaza tol JSAHMS dan kios tambah nilai Touch n Go di hentian sebelah JSAHMS juga ditutup.

Pengguna boleh mendapatkan maklumat lanjut dengan menghubungi 1300-30-2828 atau melayari laman sesawang www.jambatankedua.com.my, Twitter @jsahmsofficial atau Facebook www.facebook.com/jsahmsofficial.