Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bakal memasuki fasa ketiga bermula Rabu ini, 15 April dan berlangsung dalam tempoh dua minggu. Menurut Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) Dr. Noorhisham Abdullah, fasa ketiga ini merupakan penentu sama ada rantaian penularan COVID-19 ini boleh diputuskan atau pun kita terpaksa melanjutkan lagi PKP.

Justeru, kerajaan sangat mengharapkan agar semua individu di Malaysia, supaya terus mematuhi PKP ini dan penguatkuasaannya juga akan diperketatkan memandangkan masih ramai lagi yang didapati ingkar biar pun kompaun RM1,000 telah dilaksanakan.

Di Pulau Pinang, ketua polisnya, Datuk Sahabudin Abd Manan berkata, penguatkuasaan lebih ketat bakal dilaksanakan termasuklah merangkumi perairan negeri. Menurutnya, setakat ini terdapat 40 sekatan jalan raya (SJR) dilaksanakan di negeri terbabit.

“Kita bermula dengan 21 SJR sebelum menambahnya kepada 34 SJR ketika PKP fasa kedua. Sekarang ada 40 sekatan dan kita akan menambah lebih banyak lagi apabila memasuki fasa ketiga. Dalam fasa ketiga PKP nanti kita jangkakan lebih ramai orang akan keluar susulan kebenaran untuk industri tertentu beroperasi, tapi selagi mereka ada pas dan mempunyai surat syarikat, tiada masalah.

“Tetapi kita akan mengetatkan pemeriksaan terutama pada 9 pagi hingga 4 petang, yang tiada sebab untuk berada di atas jalan akan diarah berpatah balik,” katanya seperti dilaporkan oleh Harian Metro.

Menurutnya, ketika awal pelaksanaan PKP terdapat 50% kenderaan yang diarahkan berpatah balik kerana tiada sebab kukuh untuk keluar dan jumlah itu berkurangan sehingga kini.

“Ia satu perkembangan yang baik apatah lagi ketika pemeriksaannya antara 4 petang hingga 11 malam semalam, hanya dua kereta saja diarahkan pulang,” ujarnya lagi.

Bermula semalam, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Barat Daya, Pulau Pinang, turut mengambil inisiatif untuk menutup laluan atas (flyover) Jalan Sultan Azlan Shah dari arah George Town menghala Bayan Lepas iaitu berdekatan Tapak Pesta Sungai Nibong.