Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Barat Daya, Pulau Pinang, turut mengambil inisiatif untuk menutup laluan atas (flyover) Jalan Sultan Azlan Shah dari arah George Town menghala Bayan Lepas iaitu berdekatan Tapak Pesta Sungai Nibong mulai hari ini. Ia adalah untuk meningkatkan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua IPD berkenaan Supt A.A Anbalagan berkata, semua jenis kenderaan dari arah George Town akan dialih ke laluan bawah iaitu Jalan Sultan Azlan Shah menuju ke Bayan Lepas.

“Namun laluan atas dari Jalan Sultan Azlan Shah, Bayan Lepas menghala George Town masih dibuka seperti biasa dan polis hanya menutup laluan bertentangan dalam usaha meningkatkan penguatkuasaan fasa tiga PKP. Ia juga bagi mengawal pergerakan penduduk di kawasan itu dan polis turut melaksanakan sekatan jalan raya di laluan berkenaan,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Tambahnya, setakat ini lapan sekatan jalan raya telah dilaksanakan 24 jam sehari di daerah Barat Daya dalam menguatkuasakan PKP.

Rekod daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 12 April 2020 menunjukkan terdapat 116 kes positif COVID-19 di Pulau Pinang dengan Seberang Perai Tengah menjadi daerah tertinggi iaitu sebanyak 38 kes.