Untuk peminat kereta klasik yang sukakan elemen retro sebenar, mereka biasanya akan mengekalkan set stereo dari zaman kereta berkenaan dihasilkan, supaya papan pemuka mereka tidak kelihatan janggal. Namun dengan cara ini, mungkin akan mengehadkan penggunaan sistem stereo berkenaan dengan cara lama, tanpa boleh menggunakan aplikasi streaming muzik dan juga sistem navigasi. Lagi pun, bukan senang nak cari kedai jual kaset sekarang kan?

Jadi bagi menyelesaikan masalah ini, Porsche Classic, iaitu divisi rasmi dari Porsche bagi memproduksi dan membekalkan komponen alat ganti bagi kerja-kerja restorasi model-model lama Porsche telah menghasilkan unit pemain utama dengan bentuk klasik tetapi padat dengan fungsi terkini, khas untuk Porsche 911 era 60’an hingga 90’an, dan ia turut boleh digunakan pada model-model klasik enjin hadapan dan tengah Porsche.

Sistem pemain baharu ini digelar sebagai Porsche Classic Communication Management (PCCM) dan ia hadir dalam dua varian. Kedua-duanya dilengkapkan dengan skrin sesentuh berdefinasi tinggi dan fungsi moden lain seperti radio digital DAB+, sokongan Apple CarPlay, sistem navigasi bina dalam, dan juga pelbagai pemain media termasuk kad SD, USD AUX dan Bluetooth.

Untuk PCCM varian pertama, ia dihasilkan untuk model-model yang mempunyai slot pemain utama 1DIN seperti model 911 keluaran era 1960 dan juga model terakhir 911 dengan enjin penyejukan udara pada awal 90’an iaitu siri 993. Untuk varian ini, ia hadir dengan dua tombol bulat, enam butang bina dalam dan juga skrin sesentuh bersaiz 3.5-inci.

Sistem navigasinya pula turut mempunyai fungsi “point of interest search,” tetapi memerlukan kad SD berasingan bagi fungsi peta tersebut.

Manakala untuk varian PCCM kedua digelar Plus, ia dihasilkan khas untuk model dengan slot pemain utama 2DIN. Unit pemain yang lebih besar ini memberikan skrin sesentuh 7-inci, dan selain dari fungsi sama pada versi 1DIN, ia juga mempunyai sokongan untuk Android Auto.

Menurut Porsche lagi, rekaan haptik dan visual pada PCCM Plus ini dihasilkan dengan mengambil kira komponen-komponen bersebelahannya seperti pelaras hala liang penghembus pendingin hawa, bagi membolehkan ia dioperasikan dengan mudah dan lancar.

Selain dari rekaan, satu lagi kelebihan sistem PCCM ini adalah ia dihasilkan seperti kelengkapan OEM lain. Jadi ia boleh dipasangkan dengan mudah tanpa pemotongan sebarang wayar, dan ia turut boleh beroperasi bersesuaian dengan aksesori asli lain yang telah pun terpasang seperti amplifier, pembesar suara dan juga antena.

Harga? Untuk sistem PCCM ia dijual pada harga 1,439.89 euro (RM6,767.52), manakala PCCM Plus pula berharga 1,606.51 euro (RM7,551.08). Harga yang dinyatakan ini turut termasuk sokongan komponen untuk sistem navigasi, dan anda boleh menempahnya di laman pembelian atas talian Porsche Classic.