Extraction yang mula ditayangkan di Netflix minggu lalu bukanlah satu-satunya filem yang menampakkan kelibat penampilan kereta-kereta Proton di dalamnya. Ada beberapa lagi penampilan sama yang pernah dilihat sebelum ini.

Anda pernah tahu yang Proton Saga 1.3 1989 ada terselit dalam filen Tomorrow Never Dies dalam siri James Bond pada tahun 1997? Tak percaya? Untuk itu, dalam artikel ini kami senaraikan 10 “cameo” kereta Proton dalam filem atau rancangan tivi bikinan produksi luar negara. Kalau belum pernah tengok, boleh cari nanti.

1. Proton Saga 1.5 SE in Fifth Gear

Ini mungkin satu segmen rancangan automotif yang ramai pengikutnya, dan mungkin ramai juga yang pernah tengok sebuah Proton Saga 1.5 SE 1991 ditampilkan dalam rancangan Fifth Gear. Pengacara Tim Shaw menukar BMW M3 E46 miliknya untuk cuba menggunakan Saga ini untuk tempoh seminggu dan maklumkan pandangan dan pengalamannya. Walaupun usia Saga berkenaan sudah agak tua – sekitar 20 tahun – serta harga yang dikenakan ketika itu, ia tidaklah terlalu cikai di UK.

2. Proton Saga dalam Mr Bean

Ini pun satu lagi “cameo” yang mungkin ramai pernah lihat tapi dah terlupa. Ini juga mungkin menjadi satu babak dalam filem yang akan membuatkan nama Proton terus diingati di seluruh dunia. Dengan populariti Sir Rowan Atkinson dalam Mr Bean, Proton juga telah menjadi sebahagian daripadanya dan terus akan dikenang setiap kali orang menonton filem berkenaan.

3. Proton Satria GTi dalam Fat Pizza

Satria GTi mungkin menjadi model pertama Proton yang hadir dengan semangat pemanduan untuk perlumbaan, walaupun masih dengan pakej yang sah digunakan di atas jalan raya. Dan, kereta ini juga pernah “berlakon” dalam sebuah filem yang diterbitkan di Australia berjudul Fat Pizza. Mungkin ramai lagi yang belum tahun tentang filem ini. Jadi bolehlah mula mencari.

4. Proton Satria Neo dalam Top Gear Australia

Sejak Wira dieksport ke pasaran Australia pada 1995, Proton menjadi satu jenama yang tidak terlalu asing di negara itu, walaupun angka orang yang membeli dan menggunakannya mungkin tidaklah terlalu besar. Apapun, pada 2008, Satria Neo sempat tampil dalam rancangan Top Gear di sana, ketika The Stig memandu versi standard kereta berkenaan di dalam litar dalam satu episod rancangan itu. Nampak meyakinkan?

5. Proton Satria Neo S2000 dalam Top Gear UK

Sebelum Mellors Elliot Motorsport (MEM) menggunakan Proton Iriz R5 untuk perlumbaan rali sebenar, pernah satu ketika Proton memiliki sebuah lagi ayam tambatan lain untuk tujuan sama; apa lagi kalau bukan Satria Neo 2000. Jentera berkenaan punya keterampilan sendiri di tangan Alister McRae. Dalam episod ini, MEM menyediakan dua Satria Neo S2000 yang serupa untuk “perlumbaan manja” antara Top Gear UK dan rakan sebumbung mereka dari Australia.

6. Proton Gen2 dalam Yaprak Dökümü

Ini filem Turki, jangan rasa pelik pula. Di dalamnya, sebuah Proton Gen2 kelihatan digunakan beberapa kali oleh pelakon utama filem Yaprak Dökümü, sebuah siri tivi yang menang anugerah di sana. Tidak ketinggalan, Waja juga ada terselit sekali (dan kerap digunakan sebagai teksi di Istanbul). Untuk muncul berterusan begini menjadi satu pendedahan yang menguntungkan juga, kan? Turki pula tidaklah terlalu asing bagi Proton. Beberapa model sebelum Gen2 sudah pernah dipasarkan di sana.

7. Proton Perdana V6 dalam Jaggubhai

Ini mungkin ramai yang tak pernah tahu. Proton Perdana V6 pernah tampil dalam sebuah filem Tamil, Jaggubhai (2008). Melihat kelibat kereta Proton dan Perodua dengan nombor pendaftaran tempatan yang ada dalam filem ini, itu adalah disebabkan kebanyakan penggambaran yang menampilkan Australia sebenarnya dijalankan di sini. Ia turut dimenjalani shooting di Bangkok, Chennai dan Bangkok.

8. Proton Wira dalam Battle of the Damned

Penggambaran filem ini dijalankan di Malaysia pada 2013. Dengan Proton Wira menjadi penghias babak yang dilakonkan oleh Dolph Lundgren, ia menjadi sesuati yang berbeza, walaupun hanya muncul untuk satu tempoh yang singkat. Ini cerita tentang dunia yang diserang wabak virus dan yang menukar orang menjadi zombie. Kalau berminat dengan jenis cerita macam ini, boleh tonton.

9. Proton Wira Aeroback dalam Ordinary Lies

Ia merupakan sebuah siri tivi British yang ditonton oleh jutaan orang, dan BBC memainkannya untuk tempoh dua musim antara tahun 2015 hingga 2016. Dalam episod kelima musim pertama, sebuah Wira Aeroback lama dapat dilihat muncul.

10. Proton Saga Iswara Aeroback dalam Power Rangers Jungle Fury

Yang terakhir dalam senarai ini ialah Proton Saga Iswara Aeroback. Ia tampil dalam satu babak pergaduhan di dalam filem Power Rangers Jungle Fury. Siri berkenaan dirakamkan di Australia dan New Zealand dan dikeluarkan pada 2008.

Jadi inilah senarai 10 filem atau rancangan tivi yang pernah menampilkan beberapa model Proton di layar mereka. Jika ramai yang masih belum pernah tahu tentang perkara ini, bolehlah gunakan masa dalam PKP untuk mencari dan cuba mengesan kereta-kereta ini dalam semua filem/rancangan yang disenaraikan ini. Selamat mengisi masa lapang!