Diam-diam rupanya, tiga adik-beradik Proton Saga FL, Satria Neo dan Savvy buat percubaan untuk jadi bintang filem. Sebetulnya, tiga model ini membuat penampilan singkat dalam filem dan menarik tumpuan terhadap mereka, walaupun cuma sekejap.

Kalau anda belum tahu, tiga model kenderaan keluaran syarikat Malaysia itu ada ditampilkan di dalam filem Netflix terbaru berjudul Extraction, yang dibintangi oleh Chris Hemsworth. Filem berkenaan, yang mula ditayangkan pada 24 April 2020 diterbitkan oleh Joe dan Anthony Russo serta Chris sendiri.

Ia kisah pembunuh upahan, Tyler Rake, yang dihantar untuk menyelamatkan seorang anak kepada raja dadah India dari Bangladesh, selepas dia diculik dan diletakkan harga ke atas nyawanya oleh penjahat. Jalan cerita mungkin biasa-biasa saja, tetapi cara filem ini dibuat – aksi dan juga kesan visualnya – akan membuatkan anda untuk terus menonton.

Berbalik kepada “tiga beradik” Proton yang ditampilkan dalam filem ini. Menariknya, Satria Neo Savvy sebenarnya tidak ditawarkan pun dalam pasaran Bangladesh. Kehadiran kereta-kereta berkenaan muncul dalam filem ini adalah kerana, sebahagian besar penggambaran filem berkenaan dijalankan di Ratchaburi, Thailand.

Di Bangladesh, Proton diwakili oleh PHP Automobile, yang turut memasang Preve di sana. Proton juga ada dijual dinegara jirannya Pakistan, dengan kilang pengeluaran dijangka akan dibuka tahun ini. Kalau anda ada masa lapang, bolehkan pergi tonton “aksi” tiga model Proton dalam filem berkenaan. Kiranya ini “cameo” terbaru merekalah, walaupun entah berapa peluru terkena badan.