Perjanjian yang berlangsung antara Proton dan rakan perniagaannya dari Pakistan, Alhaj Automotive, pada tahun lalu, mendorong syarikat pengeluar kereta nasional pertama negara ini untuk menganjurkan potensi yang besar. Antaranya ialah mewujudkan kilang pemasangan pengeluaran di Pakistan, kilang pertama Proton di kawasan Asia Selatan.

Menurut Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan Ikram Mohammad Ibrahim, daripada segi potensi pasaran kenderaan di Pakistan, Proton rasakan potensinya amat besar. Itulah sebabnya Proton setuju bekerjasama dengan Alhaj automotive untuk membina kilang pemasangan berhampiran Karachi di wilayah Sindh.

“ Ia signifikan kerana ini akan menjadi kilang pertama Proton di Asia Selatan berdasarkan jumlah penduduk di negara ini sahaja sudah 210 juta,” katanya seperti yang dilaporkan menerusi Bernama.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan rakan sejawatannya dari Pakistan Imran Khan, dijangka menyaksikan acara simbolik majlis pecah tanah kilang Proton itu pada Jumaat ini.

Ikram berkata pembinaan kilang itu merupakan elemen penting dalam perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara memandangkan Proton merupakan ilham Dr Mahathir sewaktu menjadi Perdana Menteri buat pertama kali dahulu. Tambahnya, kedua-dua Perdana Menteri itu juga akan berbincang dengan lebih terperinci mengenai usaha mempertingkat hubungan dagang antara kedua-dua negara.