Pasti ramai yang kecewa dengan pengumuman Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini yang menyatakan kita tidak dibenarkan pulang ke kampung untuk beraya walaupun hanya perlu merentas daerah bukan?

Dalam program ‘Ruang Bicara’ yang disiarkan Bernama TV malam tadi, beliau menjelaskan lebih lanjut mengapa langkah ini terpaksa dibuat walaupun ia satu perkara berat untuk dihadapi semua rakyat terutama yang menyambutnya.

Menurut Ismail, adalah sukar untuk memastikan setiap rumah mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) Kementerian Kesihatan berkaitan pencegahan COVID-19 berbanding dengan pasar raya sebagai contohnya. SOP tersebut sebenarnya lebih mudah untuk ditetapkan di premis perniagaan seperti itu.

“Sebagai contoh siapa yang nak masuk mesti beratur, jarak satu meter… jarakan sosial mesti dijaga, sebelum masuk juga kena saring dan untuk masuk juga kena ada jumlah tertentu yang kita perlu tetapkan, jadi semua SOP itu kita jelas.

“Tetapi balik kampung siapa yang nak pantau, dalam satu rumah tiba-tiba berpeluk-peluk dengan saudara-mara, macam mana kita nak pastikan jarakan sosial berlaku, bagaimana nak pastikan ada yang periksa suhu setiap orang yang masuk ke rumah,” jelasnya.

Beliau turut menambah, walaupun satu jawatankuasa khas telah dibentuk antara agensi kerajaan untuk memantau kepatuhan kepada SOP berkenaan, anggota yang ada tidak mencukupi untuk memantau setiap rumah di seluruh negara.

“Jadi (pemantauan) pematuhan itu kita jangka tak dapat kita laksanakan. Jadi apa yang kita buat ini adalah untuk menjaga kepentingan semua, kita tidak mahu hari raya ini menjadi satu kluster baharu, akibat raya balik ke tempat kerja bawa penularan baharu,” katanya.

Namun Ismail turut menyebut arahan ini masih tertakluk kepada Menteri Kesihatan yang mempunyai kuasa untuk mengeluarkan sebarang arahan berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan ini, termasuk kebenaran untuk pulang ke kampung.

“Seperti saya katakan, kita akan rujuk kepada Kementerian Kesihatan, kerana Akta 342 ini adalah akta di bawah kementerian ini, dan di dalam akta ini Menteri Kesihatan boleh keluarkan arahan, jadi arahan menteri pada ketika ini, tidak boleh,” katanya.

Beliau berkata, walaupun ada juga beberapa pihak yang minta supaya kebenaran diberikan dengan mengenakan SOP tertentu, beliau berkata ia tidak dapat dilakukan, selagi ia diletakkan di bawah senarai terlarang. “Selagi itu ia tidak boleh ada SOP pun, SOP hanya boleh dikeluarkan kepada senarai dibenarkan,” jelasnya.

KEMASKINI: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin telah memberikan lampu hijau untuk rakyat menziarahi ahli keluarga terdekat dalam negeri sempena Aidilfitri tetapi bersyarat. Berita penuh pada PAUTAN INI.