Menyedari perlunya ada penjarakan sosial bagi mencegah penularan wabak Covid-19, seorang mekanik di India telah menghasilkan sebuah motosikal elektrik yang patuh kepada saranan tersebut.

Partha Saha, 39 dari Agartala, Tripura telah menyiapkan motosikal berkenaan berasaskan sebuah motosikal yang dibeli dari penjual besi buruk. Casis asas motosikal tersebut telah dikerat dan dipanjangkan dengan rod logam bagi membolehkan tempat duduk penunggang dan pembonceng di jarakkan sejauh satu meter.

Kemudian, enjin petrol asal motosikal tersebut tidak lagi digunakan, sebaliknya Saha memadankan sebuah motor elektrik DC berkuasa 750 watt yang diletakkan berhampiran dengan roda belakang, dijana oleh 48-volt yang diposisikan di belakang penunggang. Menurutnya, motosikal ini mampu mencapai kelajuan maksima 40 km/j, dan satu cas penuh yang mengambil masa tiga-jam membolehkan ia bergerak sejauh 80 km.

Dalam laporan AFP, Saha menjelaskan bahawa dia menghasilkan motosikal ini untuk menghantar adiknya ke sekolah sebaik sahaja sekatan perjalanan di India ditarik semula kelak kerana tidak mahu adiknya itu bersesak-sesak di dalam bas.

Tapi rasanya dengan ahli keluarga tak payah la penjarakan sosial sangat sebab duduk satu rumah kan? Lain lah kalau digunakan untuk khidmat bonceng penumpang yang seperti yang dibuat oleh Gojek di Indonesia. Apa pun, rekaan Saha ini telah mendapat pujian dari ketua menteri Tripura menerusi satu hantaran Twitter yang menyifatkan rekaan unik tersebut boleh menyebarkan kesedaran ketika pandemik Covid-19 ini.