Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengesahkan Kementerian Pengangkutan (MOT) akan membentangkan cadangan berhubung isu kenaikan tambang pengangkutan awam susulan pengurangan bilangan penumpang kepada separuh daripada biasa dalam mematuhi peraturan penjarakan sosial.

Ini disebabkan pihaknya mendapat rungutan daripada pengusaha pengangkutan awam susulan peraturan itu dan sedar bahawa ia sedikit sebanyak turut menyebabkan kenaikan harga tambang.

“Jadi MOT akan lihat perkara ini supaya tidak ada kerugian pada pengusaha-pengusaha pengangkutan awam. MOT akan membentangkan cadangan mereka di Mesyuarat Jawatankuasa Khas Menteri-Menteri nanti,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Beliau berkata demikian ketika ditanya aduan sesetengah pihak mengenai tambang pengangkutan yang agak tinggi dengan alasan diberikan pengusaha kerana terpaksa mengurangkan kapasiti penumpang.

Pada 4 Mei lalu, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), pengendali rel urban dan bas henti-henti di Lembah Klang dan negeri-negeri lain serta perkhidmatan Rapid Ferry, memaklumkan pihaknya terpaksa mengehadkan jumlah penumpang untuk setiap satu perjalanan. Di mana untuk perkhidmatan tren, hanya menampung 50% penumpang daripada kapasiti penuh dan 30% untuk bas.