Berita baik untuk pasangan suami isteri yang tinggal berjauhan atau berlainan negeri, atau ‘pasangan jarak jauh’, kerajaan telah memberikan kelonggaran untuk individu berkenaan melakukan perjalanan merentas negeri bagi berjumpa dengan pasangan masing-masing.

Walau bagaimana pun, perjalanan rentas negeri tersebut terhad untuk seminggu sekali sahaja dan individu terbabit perlulah mengemukakan permohonan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mendapat kebenaran perjalanan merentas negeri.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata, keistimewaan itu hanya diberikan kepada pasangan yang berjauhan kerana bekerja di dua negeri berbeza.

“Contohnya, suami di Johor Bharu manakala isteri berada di Melaka, justeru mereka ini terpisah kerana tuntutan kerja. Perdana Menteri sudah umum mereka ini boleh merentas negeri, kita setuju tetapi hanya boleh balik sekali seminggu untuk jumpa pasangan dan anak-anak.

“Mereka bagaimanapun perlu melaporkan hasrat berkenaan kepada PDRM untuk diberikan kebenaran merentas negeri,” katanya pada sidang media harian di Putrajaya hari ini.

Pada 10 Mei Lalu, selain mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilanjutkan hingga 9 Jun ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut memaklumkan bahawa pasangan suami isteri yang tinggal di negeri berasingan kerana faktor kerja akan diberi kelonggaran untuk membuat perjalanan rentas negeri. Di mana permohonan boleh dibuat menerusi aplikasi Gerak Malaysia atau datang sendiri ke balai polis terdekat.