Menjelang sambutan Aidilfitri ini, Polis Selangor akan memantapkan lagi sekatan jalan raya di lima laluan keluar utama di negeri ini bagi mengekang pergerakan rentas negeri tanpa kebenaran.

Menurut jurucakap Khas Op COVID-19 Polis Selangor, Asisten Komisioner Muhammad Yazid Muhammad Yew, lima sekatan jalan raya berkenaan ialah Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) arah utara berhampiran Plaza Tol Tanjung Malim, PLUS arah selatan berhampiran Plaza Tol Putra Mahkota dan Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) arah selatan berhampiran Plaza Tol Bandar Serania.

“Sekatan jalan raya turut akan dijalankan di Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas) arah selatan berhampiran Plaza Tol Eco Majestic dan di Plaza Tol Gombak. Kesemua sekatan jalan raya ini akan dibuat di laluan lebuh raya itu sendiri.

“Mana-mana kenderaan didapati melakukan perjalanan rentas negeri tanpa kebenaran akan dikenakan kompaun serta diarah berpatah balik,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Sejak Rabu lalu hingga semalam, sebanyak 118,852 kenderaan telah diperiksa menerusi 14 sekatan jalan raya dengan 2,405 kenderaan diarah berpatah balik kerana cuba merentas negeri tanpa kebenaran.

Tambahnya lagi, bagi tempoh 6 Mei sehingga semalam juga, polis menerima 33,090 permohonan rakyat Selangor untuk merentas negeri dengan 30,112 daripadanya diluluskan selepas memenuhi syarat ditetapkan.

Dalam hal lain, beliau turut berkata, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac, sehingga semalam, sebanyak 9,503 kes kemalangan jalan raya dilaporkan di Selangor. Di mana daripada jumlah itu, sebanyak 80 kes kemalangan maut membabitkan 81 kematian dilaporkan.

“Dalam tempoh itu, statistik menunjukkan 30 orang parah dan 141 cedera ringan. Pada masa sama, sebanyak 65,781 saman membabitkan kesalahan trafik dikeluarkan,” katanya.

Beliau turut berkata, mereka yang melakukan kesalahan membabitkan perilaku, memandu melebihi had laju, tidak memakai topi keledar dan melanggar isyarat merah tetap akan disaman seperti biasa.

Sambungnya lagi, “Orang ramai diingatkan bahawa pengecualian sepanjang tempoh PKP hanya tertakluk kepada kesalahan lesen memandu dan cukai jalan tamat tempoh sahaja.”