Kerajaan berkata pihak bank tidak boleh dipaksa untuk memberikan lanjutan moratorium enam bulan bagi pinjaman dan pembayaran balik pembiayaan, walau bagaimana pun, perkara ini akan dibincangkan dengan bank, menurut laporan Bernama.

“Terdapat banyak permintaan daripada mereka yang memerlukan lebih banyak masa untuk moratorium. Oleh itu, ini sebenarnya terpulang kepada bank sama ada mereka boleh atau tidak tetapi pada pandangan peribadi saya, kita perlu menolong orang yang perlu ditolong,” kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Tambah beliau, lanjutan moratorium bersasar akan diteliti oleh bank berdasarkan kes demi kes.

“Pada masa akan datang, saya fikir yang terbaik ialah kita memberi tumpuan kepada kumpulan sasaran yang memerlukan,” katanya.

Beliau berkata peminjam perlu menghubungi bank lebih awal jika mereka merasakan bahawa mereka perlu menjadualkan semula pembayaran balik pinjaman mereka.

“Ini terutamanya bagi mereka yang kehilangan pekerjaan dan gaji berkurangan. Justeru, hubungi bank anda sekarang dan membuat penyusunan semula,” katanya.

Beliau berkata di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN), BNM mencadangkan moratorium automatik kepada semua pembayaran balik pinjaman oleh individu serta perusahaan kecil dan sederhana selama enam bulan bermula 1 April hingga 30 Sept 2020 yang memberi manfaat kepada semua orang.