Selepas meminta Bank Negara Malaysia (BNM) agar melupuskan kadar faedah tambahan bagi tempoh enam bulan moratorium untuk pinjaman sewa beli (konvensional dan shariah) tempoh hari, hari ini Kementerian Kewangan (MOF) mengumumkan bahawa kata sepakat telah dicapai bagi melupuskan kadar caj tambahan tersebut.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Kewangan, Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz, persetujuan dicapai untuk menetapkan bahawa jumlah ansuran bulanan pinjaman tidak akan berubah bagi peminjam sewa beli (konvensional dan Shariah) sepanjang tempoh pembiayaan tersebut. Ini juga bermakna tiada sebarang caj tambahan akan dikenakan sewaktu tempoh moratorium (penangguhan).

Sehubungan itu, peminjam akan perlu menyambung pembayaran ansuran seperti biasa selepas tempoh moratorium (1 April hingga 1 September) berdasarkan terma-terma perjanjian dengan bank masing-masing, termasuk tambahan 6 bulan bagi keseluruhan jadual pembiayaan jika memilih untuk memanfaatkan moratorium tersebut, tambahnya lagi.

Beliau turut berkata kerajaan berharap keputusan ini akan dapat meringankan beban rakyat dalam tempoh yang mencabar ini.