SsangYong telah mula mengeluarkan teaser untuk kenderaan elektrik pertama mereka, yang dirancang untuk dilancarkan di Korea Selatan awal tahun depan. Dikenali setakat ini melalui nama kod “E100”, kereta elektrik tersebut menggunakan asas daripada SUV kompak Korando, yang dijual dalam dua versi enjin biasa iaitu petrol dan diesel.

Berdasarkan dua gambar yang disiarkan ini, kita boleh melihat E100 mempunyai beberapa perubahan rekaan berbanding Korando biasa, dengan yang paling utama adalah penggunaan gril tertutup yang sudah biasa bagi sebuah kereta elektrik. Di tengahnya terdapat logo jenama itu sendiri.

Perubahan lain adalah bampar baru, yang kebanyakannya adalah tertutup, dan beberapa garisan dan lekuk di bawah sedikit untuk menjadikan rupanya lebih agresif. SsangYong juga memberitahu bahawa bonet EV ini dibuat daripada aluminium untuk mengurangkan berat dan merendahkan titik graviti kenderaan.

Menurut laporan yang dikeluarkan lebih awal oleh Auto Express, EV yang menggunakan asas Korando ini akan mendapat motor elektrik 191 PS (188 hp atau 140 kW), dengan kuasa datang daripada bateri 61.5 kWh keluaran LG Chem. Tetapan ini dikatakan dapat memberi jarak gerak sehingga 420 km dalam ujian NEDC, dengan laju maksimum 153 km/j.