Audi mula mempamerkan model facelift bagi A5 Sportback di Malaysia sejak dua minggu yang lalu. Jentera fastback lima-pintu yang diberikan suntikan lebih segar adalah bagi menggantikan model terdahulu yang diperkenalkan pada tahun lalu.

Semalam harganya baru saja didedahkan, bagi varian asas 2.0 TFSI, ia ditawarkan pada harga atas jalan RM350,900 tanpa insurans. Ini bermakna ia RM11,000 lebih mahal berbanding harga model sebelumnya. Bagi versi quattro pula, ia berharga RM377,900. Ini termasuklah pengurangan cukai jualan (SST) sebanyak 50% sehingga 31 Disember 2020. Kedua-dua model berkenaan juga didatangkan dengan waranti lima-tahun tanpa had perbatuan.

Kedua-dua varian juga menggunakan enjin yang sama iaitu unit EA888 2.0 liter pengecas turbo petrol empat-silinder, namun dengan talaan yang berbeza. Bagi model asas, ia mampu menghamburkan kuasa sehingga 190 PS dari 4,200 hingga 6,000 rpm dan tork 32o Nm antara 1,450 dan 4,200 rpm. Ia mampu dipecut dari sifar hingga 100 km/j dalam 7.5 saat dan kelajuan maksimum mampu dicapai sehingga 241 km/j.

Bagi model pacuan semua-roda quattro, angka prestasinya mampu melonjak sehingga 249 PS dari 5,000 hingga 6,500 rpm dan tork 370 Nm antara 1,600 dan 4,500 rpm, di mana ia sedikit kurang berkuasa berbanding model semasa. Dari 0-100 km/j boleh dicapai dalam masa 6.2 saat dan kereta ini mampu mencapai kelajuan maksimum hingga 250 km/j.

Kedua-dua model dilengkapi transmisi dwi-klac basah S tronic tujuh-kelajuan.Bukan itu sahaja, ia turut menerima sistem mild hybrid 12-voltan yang membolehkan kereta terus dipandu dengan enjin dimatikan dan mengoperasikan sistem start-stop apabila dipacu dari 22 km/j.

A5 ini ditampilkan dengan rekaan terkini Audi dengan beberapa perubahan demi memantapkan lagi gayanya. Pada bahagian hadapan, ia diberikan gril bingkai tunggal dan bampar yang direka semula dengan rekaan corong pengambilan udara kelebaran penuh, di samping kemasan perak. Ia turut digandingkan dengan lampu utama matrix LED yang gelap di dalam dengan lampu nyalaan siang segmentasi.

Bahagian sisi juga diberikan perubahan, di mana ia melibatkan rekaan skirt sisi yang lebih tajam dan padanan roda aloi pelbagai-jejari dua-tona 19-inci baharu melengkapkan lagi gayanya, Manakala di belakangnya, padanan lampu baharu diberikan, bersama rekaan yang hampir sama dengan lampu nyalaan siang hadapan. Bampar belakangnya juga direka semula dengan sambungan corong ekzos trapezoidal.

Untuk bahagian kabinnya pula, ia dipadankan dengan roda stereng dengan rekaan baharu, serta paparan tengah 10.1-inci yang diposisikan di bahagian tengah papan pemuka dengan skrin sesentuh bagi menggantikan rotary dial lama.

Paparan baharu ini adalah versi terkini bagi Multi Media Interface (MMI), dengan rekaan yang lebih minimalis, gerakan pelbagai-sentuhan seperti telefon pintar dan juga sistem kawalan suara baharu dengan pengesan bahasa. Model ini juga didatangkan dengan MMI navigation plus berserta paparan instrumen kokpit maya 12.3-inci.

Ciri standard lain termasuklah termasuk kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjin, kawalan suhu tiga-zon, tempat duduk sport untuk pemandu dengan larasan kuasa dan fungsi memori, balutan upholstery kulit asli dan tiruan, kemasan Silver Aluminium Ellipse, 10-pembesar suara, sistem bunyi 180-watt, kamera undur dan tailgate berkuasa bebas-tangan. Suspensi sport juga didatangkan secara standard bagi kedua-dua varian, dengan peredam pasif. Walau bagaimana pun, peredam adaptif tidak juga diberikan pada model facelift ini.

Bagi aspek keselamatan, A5 Sportback dilengkapi dengan bantuan kekal lorong, tetapi malangnya ciri brek kecemasan sendiri tidak juga disertakan. Dengan harga yang setinggi ini, nampak gayanya Audi masih tidak mampu menandingi apa yang yang ditawarkan oleh BMW bagi model pesaingnya iaitu 330i.

GALERI: Audi A5 Sportback advanced 2.0 TFSI quattro facelift 2020