BMW Malaysia telah mengemaskini harga bagi varian 330i M Sport dan 320i Sport G20, dan ternyata ia mengalami kenaikan untuk kedua-dua model CKD berkenaan. Bagi 330i M Sport kini ditawarkan pada harga RM293,800, naik sebanyak RM5k dari RM288,800 ketika versi pemasangan tempatan ini diperkenalkan pada September lalu.

Sementara itu, harga bagi 320i Sport juga naik sebanyak RM5k, kini menjadi RM248,800 (berbanding RM243,800 sebelum ini). Model pemasangan tempatan ini dilancarkan pada Januari lalu.

Bagi 330i, peningkatan harganya turut ditambah dengan kit ekstra termasuklah pakej Bantuan Pemanduan, dengan menambah Amaran Ketibaan Lorong, Amaran Penukaran Lorong, amaran lintasan trafik belakang dan pengelak pelanggaran belakang serta AEB, dengan amaran pelanggaran hadapan disusuli tindakan balas brek.

Walau bagaimana pun pakej Bantuan Pemanduan ini tidak disebut dalam senarai harga rasmi 320i Sport, dengan kit Bantuan Pemandu masih sama disenaraikan, termasuk memiliki Attentiveness Assistant, kawalan kelajuan pasif dengan fungsi brek, bantuan parkir dengan bantuan undur dan kamera pandangan belakang.

Kalau ikut dokumen yang ditunjukkan, 320i Sport ini sepatutnya turut menerima pakej Bantuan Pemanduan seperti 330i, termasuk LDW, Amaran Penukaran Lorong, amaran pelanggaran hadapan dengan maklumbalas brek dan amaran lintasan trafik belakang serta pengelak pelanggaran belakang.

Sama ada ia memang kekal seperti mana yang disahkan secara rasmi, tapi selalunya mesti ada ciri tambahan jika melibatkan kenaikan harga, sama seperti 330i M Sport. Apa pun nanti kami akan menyemaknya dengan BMW Malaysia dan akan berkongsi perkembangan selanjutnya jika ada.

GALERI: BMW 330i G20 CKD

GALERI: BMW 320i Sport G20 2020, CKD