Volkwagen Group telah mengesahkan SUV Audi Q5 e-tron dan Porsche Macan elektrik sepenuhnya bakal diperkenalkan pada tahun 2022, laporan laman web Automarket dari Romania.

Model akan datang itu telah didedahkan menerusi laman dokumen pelabur rasmi dan turut mengesahkan versi produksi bagi Volkswagen I.D Buzz juga akan tiba pada tahun yang sama. Model ini akan hadir selepas pengenalan model elektrik sepenuhnya seperti Audi Q4 e-tron, Volkswagen ID. Crozz, Cupra el-Born dan Skoda Enyaq iV, pada tahun 2021, menurut dokumen pembentangan tersebut.

Model tanah liat model Macan akan datang kelihatan menerusi foto model konsep 919 Street

Walau pun Q5 e-tron dan Macan akan datang bakal diperkenalkan berada pada kedudukan yang sama hampir untuk pelancaran masing-masing, namun sebenarnya ia dibangunkan dengan plaform yang berbeza. Q5 e-tron akan menggunakan platform elektrik modular MEB sama seperti adiknya, Q4 e-tron. Sementara Macan EV pila menggunakan Premium Platform Eletric (PPE) yang merupakan asas binaan bagi Porsche Taycan.

Macan generasi akan datang bakal menerima model EV sepenuhnya dan pembakaran dalaman yang dijual serentak, dan SUV elektrik janaan bateri akan dibangunkan menerusi binaan PPE, malah ICE Macan juga disarankan menggunakan versi model semasa yang telah dikemaskinikan.

Manakala Q5 e-tron pula berkemungkinan akan menggunakan penjana kuasa dwi-motor yang mampu menghasilkan sehingga 306 PS seperti Q4 e-tron, di mana model konsepnya dikatakan mampu mencapai pacuan hingga 450 km.