Walaupun masa depan Audi TT masih samar-samar, pengeluarnya itu bagaimanapun telah mengemaskini penawaran model TTS. Varian pertengahan model prestasi dua-pintu berkenaan kini menerima peningkatan kuasa sebanyak 14 PS menjadi 320 PS, walaupun tork puncaknya kekal sama pada 400 Nm.

Namun, walaupun dengan peningkatan kuasa bagi enjin 2.0 liter TFSI turbocas empat-silinder petrol itu, pecutan 0-100 km/j kekal sama dengan model sebelumnya, iaitu 4.5 saat bagi versi coupe dan 4.8 saat bagi versi Roadster. Had laju maksimum juga dihadkan kepada 250 km/j.

Satu perkara yang berubah ialah kadar penggunaan minyaknya naik sedikit kepada 7.3 dan 7.6 liter per 100 km, daripada 7.1 hingga 7.3 liter per 100 km sebelum ini. Ia masih menggunakan transmisi klac berkembar S-tronic tujuh kelajuan, sistem pacuan semua roda quattro dan penyerap hentak magnetorheological masih didatangkan secara standard.

Selain daripada tambahan kuasa, Audi turut memperkenalkan tingkat kemasan competition plus, memberikan TTS gaya yang lebih sporty dengan pertambahan kelengkapan juga. Di luar, ia dibezakan melalui kemasan hitam berkilat (berbanding perak), cermin sisi dan lencana, serta spoiler belakang, kaliper brek merah, kemasan logo Audi hitam di sisi dan rim jejari-Y 20-inci.

Di dalam, kulit Nappa hitam membaluti ruang kabin dengan jahitan merah atau biru, berserta lencana S. Kemasan pada konsol tengah dan juga kerusi juga disudahi dengan warna kelabu sebagai standard, dan boleh dipilih dalam warna turbo blue atau tango red bagi versi coupe. Balutan kulit Alcantara ada pada tombol gear dan stereng.

Audi TTS 2021 Coupe

Audi TTS 2021 Roadster