Selain versi R3 Limited Edition bagi model Iriz dan Saga, Proton turut melancarkan model Persona Black Edition dengan penampilan yang lebih bergaya. Nama pun model edisi terhad, maka untuk Persona Black Edition yang berasaskan varian 1.6 Premium CVT, hanya 500 unit sahaja yang bakal dikeluarkan.

Harga atas jalan, tanpa insurans, yang ditawarkan ialah RM54,700 iaitu harga tanpa cukai jualan sehingga 30 Jun ini. Ia turut didatangkan dengan waranti lima-tahun/150,000 km.

Seperti nama yang diberikan, sentuhan mewah dan ranggi diberikan untuk Persona Black Edition ini, tanpa mengetepikan soal praktikaliti dan keselesaan. Untuk imej luaran, serlahan rona Quartz Black metalik dengan keemasan menjadi hiasan pada bahagian bampar, jaluran skirt sisi, dan roda aloi pelbagai-jejari 15-inci, kemasan bampar belakang dan juga lencana pada bahagian but.

Untuk menampakkan imej yang lebih agresif dan maskulin pada Persona Black Edition ini, gril hadapan hadir dengan kemasan hitam berkilat berbanding krom, sementara B-pillar dibaluti dengan serlahan berkilat.

Menjengah bahagian kabin, rona hitam tetap menjadi pilihan utama, ini termasuklah pada tempat duduk balutan kulit, kemasan pintu dan konsol lantai. Malah rona yang sama juga diberikan pada headlining. Manakala sentuhan keemasan gelap pula diberikan pada corong udaram konsol tengah, sekeliling tuil gear, tombol pendingin udara dan jahitan pada upholstery kulit tiruan.

Selain daripada itu, ciri lain masih sama dengan model Premium yang biasa, ini termasuklah lampu utama halogen, lampu nyalaan siang LED, kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjin, roda stereng dan tombol gear balutan kulit, paparan pelbagai-info berwarna, sistem infotainmen Geely Key User Interface (GKUI) dengan skrin sesentuh tujuh-inci dan kawalan suara “Hi Proton”, empat pembesar suara dan kamera undur.

Malahan kit keselamatan juga masih dikekalkan, iaitu enam beg udara, ABS dengan EBD dan bantuan brek, kawalan kestabilan, bantuan mula mendaki dan cagak ISOFIX untuk tempat duduk kanak-kanak.

Untuk bahagian mekanikalnya, Persona Black Edition ini tetap dijanakan oleh enjin 1.6 liter VVT empat-silinder, dengan hamburan kuasa 107 hp pada 5,750 rpm dan tork 150 Nm pada 4,000 rpm. Begitu juga dengan Punch CVT yang masih dikekalkan.

Gambar rasmi