Polis Pulau Pinang mengumumkan mereka kini sedang menjalankan siasatan terhadap satu video yang tular memaparkan sejumlah kenderaan yang membuat pusingan U dan melawan arus di Lebuh Raya Tun Dr. Lim Chong Eu di Jelutong di negeri tersebut, lapor Kosmo.

Menurut Ketua Polis Daerah Timur Laut Asisten Komisioner Soffian Santong, siasatan itu dijalankan bagi mengenal pasti tarikh dan masa kejadian serta pemandu-pemandu yang terlibat.

“Polis meminta pihak yang merakam video tersebut atau orang ramai yang mempunyai maklumat untuk tampil bagi membantu siasatan.

“Pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan melanggar peraturan lalu lintas yang boleh membahayakan nyawa orang lain boleh diambil tindakan di bawah Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan.

Soffian turut berkata, pihaknya juga menasihati pengguna jalan raya agar bertolak ansur dan bersabar jika terperangkap di dalam kesesakan jalan raya serta tidak mengambil tindakan yang boleh membahayakan diri sendiri dan orang lain.

Video berdurasi kira-kira dua minit berkenaan memparkan sejumlah kenderaan yang terperangkap di dalam kesesakan jalan raya membuat pusingan U dan melawan arus di satu susur. Rakaman itu dipercayai dibuat oleh individu dari sebuah pangsapuri berdekatan lebuh raya itu.

Dianggarkan kira-kira 30 buah kenderaan melakukan tindakan itu yang dipercayai bagi mengelak kesesakan kerana sekatan jalan raya yang diadakan berdekatan Jambatan Pulau Pinang. Beberapa penunggang motosikal turut dilihat cuba mengelak daripada bertembung dengan kenderaan-kenderaan terbabit.