Dalam satu sidang akhbar bersama wakil media Malaysia, ketua pegawai eksekutif Sepang International Circuit (SIC), Azhan Shafriman Hanif telah menekankan bahawa usaha untuk membangunkan bakat lumba motosikal dalam negara dari akar umbi masih lagi berjalan dan akan diteruskan. Apabila tajaan Petronas sudah berakhir, SIC tidak akan terlibat lagi dengan Sepang Racing Team (SRT) dan kedua-duanya akan diletakkan sebagai entiti yang berbeza.

“Ya, SRT, atau apa pun ia tahun depan, akan diletakkan di bawah Datuk Razlan Razali dan akan bersaing dalam MotoGP, manakala pasukan Moto2 dan Moto3 akan dibubarkan. Berkenaan apa perancangan beliau, saya biarkan pada beliau dan pasukan untuk menerangkan sendiri pada masa yang sesuai,” kata Shafriman.

Petronas telah menamatkan kontrak tajaan mereka bersama SIC dalam pasukan MotoGP tahun ini, dan pihak pengurusan litar sekarang menjemput mana-mana pihak, besar atau kecil untuk menjadi penaja sama ada untuk sukan permotoran ataupun acara lain di litar.

“Kami terbuka untuk sebarang penajaan tetapi sudah tentu, dengan keadaan industri (sukan permotoran) yang sedang sukar sekarang dan bajet dikurangkan, kami boleh faham. Kami juga terbuka untuk meneroka jalan lain bagi tajaan bukan tradisional untuk pembangunan pembangunan sukan permotoran di Malaysia, tambah Shafriman.

Petronas, melalui cabang produk pelincir Petronas Lubricants dan jenama Sprinta sebelum ini mempunyai kontrak selama lima tahun untuk tajaan pasukan lumba. Tujuan kontrak ini adalah untuk membawa pelincir Petronas lebih ke hadapan di persada global dan sumber kami mengatakan MotoGP dianggap sebagai satu platform yang ideal.

“Seperti yang dinyatakan dalam siaran akhbar oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS), sasaran untuk kontrak ini berjaya dicapai,” kata Shafriman, “tetapi nanti masih akan ada peluang untuk SIC bekerjasama dengan Petronas di masa hadapan.” Apabila ditanya sama ada ini akan melibatkan hanya satu acara atau perlumbaan, Shafriman menjawab, “peluang untuk bekerjasama dengan Petronas dan penaja lain sentiasa ada.”

Untuk baki perlumbaan tahun 2021 ini, SIC mempunyai empat pelumba yang bersaing dalam kejuaraan FIM CEV iaitu Hakim Danish dan Sharul Ezwan dalam European Talent Cup, Syarifuddin Azman dalam kategori Moto3 FIM CEV dan Adam Norrodin dalam Moto2 FIM CEV.

Berkenaan perancangan bagi pelumba motosikal muda Malaysia yang bersaing di Eropah sekarang, Shafriman memberitahu, perancangan untuk memperkuatkan lagi pasukan sudah ada, termasuk mengambil pengayuh basikal Olimpik negara, Josiah Ng sebagai pelatih kecergasan fizikal dan mental. Selain daripada itu, mereka juga mengambil personaliti TV dan sukan permotoran, Nurul Alis Aidil Akhbar untuk melaksanakan tugas perhubungan awam SIC Racing Team.

“Kami masih belum berhenti membangunkan bakat lumba muda dalam negara, dengan sasaran meletakkan mereka di pentas dunia. Tetapi, ini juga bermakna terdapat kriteria prestasi yang perlu dicapai, dan kami tidak mahu mengambil penunggang Malaysia hanya mereka warga Malaysia sahaja,” jelas Shafriman.

“Pelumba kita di Malaysia mempunyai banyak bakat dan kami membuat sasaran memberikan mereka platform untuk mengembangkan lagi bakat tersebut,” kata beliau. Shafriman bagaimanapun bersikap realistik terhadap peluang pelumba muda SIC untuk diangkat naik ke MotoGP dan dua lagi perlumbaan dalam kejuaraan sama, iaitu Moto2 dan Moto3.

Dalam menjawab persoalan sama ada pelumba Malaysia akan berhadapan keadaan lebih sukar kerana tiada lagi pasukan yang ditaja oleh warga Malaysia dalam MotoGP, Shafriman berkata, “ya, keadaan akan lebih sukar. Sudah tentu, tak pernah ada sesuatu yang dikatakan sebagai promosi automatik di dalam kelas premier. Kedudukan dalam pasukan adalah berdasarkan prestasi. Ini bermakna mereka perlu bekerja lebih keras dan bersaing dengan semua pelumba untuk mendapatkan tempat.”