Ola Electric S1 dan S1 Pro yang anda lihat ini mungkin adalah skuter elektrik paling berteknologi tinggi yang berada di pasaran sekarang. Meskipun rupanya ada persamaan dengan skuter elektrik lain, kelengkapan yang diberi bukan sahaja menggunakan teknologi yang biasanya ada pada motosikal, tetapi juga kereta.

Produk keluaran syarikat dari India ini akan ditawarkan dalam dua versi iaitu Ola S1 dan Ola S1 Pro. Harga sebenarnya masih belum didedahkan tetapi ia diberitahu bermula dari 79,999 rupee (RM4,562). Tempahan untuk dua model ini sudah dibuka melalui laman web rasmi syarikat, dengan bayaran awal 499 rupee sementara penghantaran kepada pelanggan dikatakan bermula pada bulan Oktober.

Ola S1 menggunakan motor elektrik 8.5 kW yang dibangunkan sendiri oleh Ola, dan mampu memberikan tork maksimum 58 Nm. Spesifikasi terperinci baterinya tidak diberitahu tetapi Ola S1 dikatakan mampu memberikan jarak gerak 121 km dengan sekali cas penuh dan laju maksimum 90 km/j, sementara S1 Pro pula boleh mencapai 181 km dan 115 km/j.

Di hadapan penunggang, terdapat skrin sesentuh tujuh inci yang dikuasakan oleh pemproses 1.8 GHz Quadcore dengan RAM 3 Gb, sambungan Bluetooth serta GPS binaan dalam. Selain kawalan sentuh, penunggang juga boleh menggunakan arahan suara untuk mengawal sistem ini kerana ia dilengkapi dengan mikrofon serta pembesar suara.

Sudah tentu, dengan adanya sambungan Bluetooth, pelbagai lagi fungsi dapat digunakan apabila ia disambungkan kepada telefon pintar, seperti paparan informasi penting termasuk tahap bateri dan jarak, lokasi sebenar, memainkan muzik, memaparkan mesej serta membuat panggilan. Malah, untuk memulakan enjin juga, pemilik cuma perlu menyentuh skrin dan membawa telefon bimbit dekat kepada motosikal.

Kelengkapan serta fungsi yang dinyatakan tadi mungkin nampak biasa, tetapi Ola S1 ada beberapa lagi keistimewaan. Seperti motosikal mewah atau berkuasa tinggi, ia dilengkapi dengan cruise control (Ola S1 Pro) Hill Hold Control, gear undur serta sistem amaran apabila motosikal keluar daripada jarak keliling yang telah ditetapkan oleh pemilik.