Sebelum perlumbaan Pikes Peak diharamkan untuk motosikal (keputusan dibuat selepas kematian Carlin Dunne pada 2019), Ducati adalah antara pengeluar yang cukup aktif menyertainya, dan kemudiannya mereka akan mengeluarkan model versi Pikes Peak untuk jualan umum. Tahun ini, satu lagi diperkenalkan, iaitu Multistrada V4 Pikes Peak.

Ciri sporty pada model ini diperkuatkan lagi dengan antaranya penggunaan rim Marchesini yang 2.6 kg lebih ringan dan suspensi elektronik Ohlins Smart EC 2.0, serta beberapa perubahan yang menjadikan posisi tunggangannya lebih agresif termasuk peletak kaki lebih tinggi dan pemegang yang lebih ke belakang, rendah dan kurang lebar.

Geometri roda hadapan Multistrada ini juga telah diubah menjadi 25.75 darjah, berbanding 24.5 darjah pada Multistrada V4 biasa dan jarak roda telah dilaras supaya bersesuaian dengan ciri sporty yang mahu diketengahkan.

Bahagian enjin Multistrada V4 ini masih sama seperti Multistrada V4 biasa, iaitu unit V4 Granturismo (tidak menggunakan sistem injap Desmodromic) 1,158 cc berkuasa 170 hp pada 10,500 rpm dan 125 Nm tork pada 8,750 rpm.

Satu ciri tambahan baru bagi Multistrada yang diperkenalkan pada model Pikes Peak ini adalah mod Race, di mana pengehad rpm akan bertindak secara beransur-ansur dan bukannya secara mengejut seperti mod lain. Melaluinya, penunggang dapat mengetahui mereka semakin menghampiri tahap tertinggi rpm dan pertukaran gear lebih agresif boleh dibuat (quickshifter diberikan terus).

Dalam mod High Power pula, Multistrada V4 Pikes Peak menyediakan maklum balas lebih tepat dengan Ducati Wheelie Control (DWC) menawarkan tindak balas lebih baik kepada input pendikit demi memberikan kawalan yang lebih tepat apabila tayar terangkat. Sistem radar yang memberikan fungsi Active Cruise Control serta amaran titik buta masih disediakan pada model ini.