Strategi Smart Geely 2025 yang dibentangkan oleh Geely Auto Group menggariskan beberapa usaha yang disasarkan untuk meningkatkan jualan syarikat itu. Antaranya termasuklah rancangan untuk mempunyai 5,000 stesen penukaran bateri di 100 bandar menjelang 2025, jelas Geely dalam satu kenyataan.

Ketika ini, Geely Technology Group sudah pun mewujudkan hampir 100 stesen penukaran bateri di China, dan stesen ini boleh menukar bateri dalam masa hanya 59 saat dengan bantuan teknologi automatik yang membolehkan operasi lebih selamat. Dengan sistem ini, pemandu kenderaan elektrik boleh memandu ke stesen berkenaan untuk penukaran tersebut, dan meninggalkan stesen tanpa perlu keluar dari kereta.

Geely mendedahkan servis penukaran bateri E-Energe itu pada September lalu di Persidangan Internet Wuzhen 2021. Stesen penukaran bateri E-Energe pertama mula beroperasi di China pada September 2020 dan perkhidmatannya telah berkembang merangkumi 10 daerah di China sejak itu.

Perkhidmatan penukaran bateru akan dirancakkan lagi dalam bulan-bulan mendatang, dengan adanya lebih banyak EV yang mempunyai siri tersebut dalam pasaran. Perkhidmatan ride-hailing CaoCao Mobility merupakan antara pihakk yang menggunakan servis berkenaan di bandar-bandar utama China.

Kenderaan pertama Geely yang menampilkan teknologi penukaran bateri ini ialah Maple 80V, yang merupkaan versi elektrik sepenuhnya model Jiaji. Ketika ini, penukaran bateri dilaporkan mengambil masa sekitar 90 saat untuk diselesaikan.

Penukaran bateri ini hanya untuk platform kenderaan terpilih sahaja dalam barisan produk Geely, dan ketika ini tidak akan melibatkan model yang menggunakan platform Sustainable Experience Arhcitecture (SEA), memandangkan ia direka dengan bateri bersepadu, dengan matlamat untuk menghasilkan binaan kenderaan seringan yang mungkin.