Lakaran digital Proton X90 oleh Theophilius Chin

Menurut laporan The Edge, Proton dijangka akan menunda pelancaran model baharunya ke tahun 2023 kerana syarikat pengeluar automotif itu kini sedang fokus untuk menyiapkan tempahan-tempahan yang tertunda bagi model sedia ada serta menyelesaikan masalah berkenaan rantaian pembekalan komponen.

Laporan dari akhbar berkenaan diambil dari analisis yang dibuat oleh Hong Leong Investment Bank (HLIB) Research, yang turut menyatakan bahawa Proton kini telah memperolehi bekalan mikrocip yang cukup bagi memenuhi tempahan sedia ada.

Antara model yang dijadualkan untuk dilancarkan tahun ini termasuk versi kemaskini untuk Saga, dan juga SUV tujuh-tempat duduk yang dijangka akan diberi nama X90, diasaskan dari model Geely Haoyue (atau Okavango untuk pasaran Filipina). Dengan perkembangan terbaharu ini, kedua-duanya mungkin hanya akan dilancarkan tahun hadapan.

Unit prototaip Proton X90 dan Saga kemaskini yang dilihat kerap diuji akhir-akhir ini

Tahun lalu, Proton berjaya menjual sebanyak 114,708 unit kenderaan, atau 4.5% lebih banyak berbanding 2020. Ia adalah rekod tertinggi sejak 2014, serta membolehkan ia memegang 22.7% bahagian pasaran (angka dari Proton sendiri). Dari jumlah keseluruhan jualan berkenaan, Saga merupakan model yang paling laris, dikuti oleh X50, X70, Persona, Iriz dan Exora.

Proton, bersama pengeluar-pengeluar kenderaan lain di Malaysia terjejas dengan pandemik Covid-19 tahun lalu, memaksa mereka menghentikan produksi kerana sekatan pergerakan penuh dibuat pada pertengahan 2021. Ini menyebabkan produksi di kilang mereka terjejas, sekaligus turut menyebabkan ia sukar untuk memenuhi tempahan yang telah dibuat pelanggan, lebih-lebih lagi dengan insentif pengecualian cukai jualan yang kini sedang ditawarkan oleh kerajaan.

Vendor-vendor yang membekalkan komponen turut terjejas tahun lalu – bukan sahaja kerana pandemik, malah masalah bekalan cip semikonduktor global serta bencana banjir yang melanda negara turut menyebabkan keadaan menjadi bertambah buruk.